Setmanari d'informació local - 138 anys

Memòria de Mallorca no claudica i torna a exigir l'anul·lació de les sentències franquistes

Memòria de Mallorca torna a exigir l'anul·lació de les sentències franquistes. | dBalears/Arxiu

La presidenta de l'associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha tornat a exigir, tant al Govern com al Govern estatal, l'anul·lació de les sentències franquistes.

Oliver ha subratllat que, encara que són conscients que el procés burocràtic «és molt lent», resulta «molt dur» per als familiars dels jutjats durant el franquisme tenir una sentència del seu pare o el seu germà «com a traïdor».

Per això, ha insistit que el procés hauria d'agilitar-se. «Sempre que ho demanem al Govern, ens diuen que és competència de l'Estat, però la veritat és que en comunitats com Catalunya, el procés l'ha realitzat la Generalitat», ha dit, per a després qüestionar per què el Govern no s'ocupa d'aquest assumpte a les Balears.

Cal recordar que el Govern ha signat aquesta setmana un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Porreres per a la coordinació de les actuacions relatives a la fossa número 5 del cementiri municipal, els treballs d'exhumació del qual van ser aturats. En aquesta segona fase, que segurament es reprendrà al juliol, Oliver ha confiat que es doni «justícia a més cossos».

De moment, segons les dades recollides en el portal web de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, pertanyent a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, de les 45 fosses comptabilitzades a Mallorca, només set han estat exhumades.

Actualment, hi ha dos en procés d'exhumació, la de Sencelles i la Santa Maria. No obstant això, més de 15 estan encara a l'espera. Malgrat tot, Oliver ha agraït el «compromís» de l'Executiu d'Armengol amb la memòria històrica. «Amb altres equips de govern no hem obtingut la mateixa resposta», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.