Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS llança 10 propostes basades en la transició ecosocial per a la Mallorca postCovid

MÉS per Mallorca ha llançat aquest dijous deu propostes econòmiques basades en el foment del producte de quilòmetre 0, l'impuls de les economies emergents i la transició ecosocial, per a pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia del coronavirus.

El decàleg de 'Mesures econòmiques per a la Mallorca postCovid' ha estat presentat en una roda de premsa pel coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, i el conseller insular de Promoció Econòmica i Desarollo Local, Jaume Alzamora.

Noguera ha explicat que aquesta crisi «ha deixat al descobert un sistema que és molt dependent del sector turisme i serveis» i ha indicat que això provoca que el PIB de les Balears pugui arribar a caure «fins a un 30 per cent» i que les dades d'atur siguin elevats després de la pandèmia. «Som una de les regions d'Europa que més està patint aquesta crisi», ha assegurat.

Per aquest motiu, ha indicat que l'arxipèlag necessita un canvi de model econòmic «perquè la diversificació econòmica sigui una realitat». En aquest sentit, Noguera ha explicat que les propostes es presenten amb intenció que puguin ser incloses en el Pla de reactivació econòmica.

El decàleg de MÉS contempla, entre altres mesures, un pla d'industrialització i modernització agropecuari km 0 per a fomentar la sobirania alimentària, així com afavorir el comerç de proximitat i impulsar el Centre d'Innovació Energètica «per a rompre amb la contaminació i amb la dependència exterior».

D'altra banda, la formació ha proposat constituir el clúster de l'habitatge per a fomentar la construcció sostenible i «descarbonizar el sector de la construcció». El pla també aposta per la generació del Pol Marí d'I+D+I en el Moll Vell de Palma i per impulsar una economia basada en les noves tecnologies. Així mateix, Alzamora ha assenyalat que el decàleg contempla un foment de l''economia taronja' per a impulsar la indústria cultural i creativa, així com la creació de la marca 'Mallorca Salut' per a «fer valdre l'economia de la salut i del benestar».

Finalment, el conseller insular ha assegurat que amb el pla es proposa activar el turisme intern i de proximitat, així com apostar per l'economia circular «fent un ús eficient dels recursos i tancant el cicle productiu dins de cada illa».

Cooperació institucional i col·laboració públicoprivada

Segons ha explicat Noguera, totes aquestes propostes seran possibles mitjançant la cooperació institucional i la col·laboració publicoprivada. Així mateix, ha assenyalat que per a anar més enllà del turisme i de la construcció s'ha de plantejar «substància grisa i intel·ligència col·lectiva».

En aquest sentit, Noguera ha destacat que «ha d'haver-hi un punt d'inflexió per al canvi de model, sobre el que ha afegit que la relació amb el Pacti ha palpitat» en les últimes setmanes. No obstant això, el coordinador de MÉS ha explicat que la formació està satisfeta amb el decret llei del Govern de mesures de protecció del territori. «Varem tenir un paper important», ha assenyalat Noguera, encara que ha afegit que MÉS vol «posar èmfasi» en les propostes presentades aquest dijous.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.