Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Oficina Anticorrupció demana regular els obsequis a diputats i les 'portes giratòries'

El director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Balears, Jaume Far, ha elevat al Parlament una proposta de modificació del reglament de la Cambra amb l'objectiu de regular els obsequis a diputats i possibles conflictes d'interessos, incloent-hi les conegudes com a 'portes giratòries', a més de dotar-lo d'un codi de conducta de caràcter vinculant.

L'Oficina ha dirigit aquesta proposta a la Mesa del Parlament sol·licitant que sigui tramitada en la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals. Després d'analitzar el reglament vigent, Anticorrupció conclou que «el seu articulat conté escasses normes sobre els deures dels diputats en matèria d'ètica pública, transparència i integritat». «El compliment de les pautes i principis ètics enforteix la confiança de la ciutadania en les institucions», recalca.

S'inclina per prohibir els obsequis

La proposta de l'Oficina planteja regular donacions i regals, ofertes d'hospitalitat i distincions als diputats. S'inclina per la prohibició, però donada la varietat de situacions que poden produir-se, considera adequat regular excepcions, com a lliuraments per part d'altres institucions públiques o viatges finançats per tercers per a assistir a activitats com a conferències.

En qualsevol cas, d'existir dubtes recomana que el diputat no accepti l'oferiment, i veu «recomanable» que qualsevol mena d'obsequi quedi registrat de manera pública. També aposta per determinar en quins casos els regals haurien d'incorporar-se al patrimoni de la Cambra.

Conflictes d'interessos

En l'escrit, l'Oficina adverteix de la necessitat de regular també possibles conflictes d'interessos, que no sempre «impliquen la comissió d'una infracció», encara que sí que poden constituir «l'avantsala de la violació d'una norma».

Per això, Far advoca per instituir un conjunt de regles «destinades a evitar que l'interès particular de qui exerceix una funció pública afecti la realització del bé comú». Amb tot, avisa que el Parlament haurà de buscar un cert equilibri, ja que no és possible prohibir als diputats que exerceixin qualsevol activitat privada, «a causa de la naturalesa essencialment temporal del seu càrrec».

Així, per a aquest punt proposa establir «un règim clar d'incompatiblitats», definir els conflictes d'interessos en l'àmbit parlamentari, crear canals de comunicació per a informar d'un possible conflicte i determinar les mesures a adoptar quan es produeixi. Per a això, «s'hauria de preveure un òrgan d'assessorament confidencial».

A més, l'Oficina Anticorrupció aposta per regular i controlar les activitats posteriors al mandat, és a dir, les anomenades 'portes giratòries'. Igualment, demana introduir normes que aclareixin com els membres del Parlament es relacionen amb grups d'interès que puguin influir en els processos legislatius, per al que planteja que cada diputat faci pública la seva agenda institucional, incloent-hi aquest tipus de reunions.

Codi ètic

D'altra banda, Far adverteix de la falta d'un codi de conducta aplicable als legisladors autonòmics, a diferència del que ocorre amb els càrrecs públics del Govern.

L'Oficina Anticorrupció planteja que siguin regles d'actuació «de caràcter vinculant i no simplement programàtic». Per això, recalca que aquest codi hauria de determinar quins òrgans o instruments seran competents per a complir amb les funcions i preveure un règim sancionador davant incompliments, així com mecanismes de revisió per a actualitzar el codi.

El reglament del Parlament ja va ser modificat a la fi de la passada legislatura amb l'acord de tots els grups per a introduir diferents novetats: es va reduir el temps de moltes intervencions, es varen impedir les preguntes d''autobombo', va regular la participació per videoconferència en comissions i va desenvolupar la figura del diputat no adscrit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.