Setmanari d'informació local - 138 anys

El Pacte acorda modificar l'ampliació d'hotels prevista en el decret de reactivació

Els grups parlamentaris del PSIB, MÉS i Unides Podem han acordat modificar l'ampliació hotelera prevista en el decret de reactivació, que podrà ser del 0 o d'un 15 per cent en funció del que decideixin els Consells Insulars i el Govern.

Els grups han registrat aquest dilluns les seves esmenes al text ja validat que tramita el Parlament. La que afecta l'ampliació d'hotels planteja rebaixar al 10 per cent l'edificabilitat d'establiments turístics, revertint el canvi aprovat pel decret.

No obstant això, les institucions competents en matèria d'ordenació turística -Consells Insulars i el Govern- podran modificar aquest marge rebaixant-lo per complet o elevant-lo al 15 per cent.

El coordinador d'EUIB, Juanjo Martínez, i la portaveu adjunta d'Unides Podem en el Parlament, Esperança Sans, han informat aquest dilluns de la presentació d'aquesta esmena. L'ampliació hotelera va ser un dels punts del decret que més controvèrsia va generar en el si del 'Pacte'. De fet, l'oposició va aconseguir forçar al *Parlament a tramitar el text com a Projecte de Llei gràcies al vot de MÉS per Menorca i el diputat d'Esquerra Unida, Pablo Jiménez.

Canvi d'ús d'hotels

Una altra de les esmenes pactades entre els socis del Govern implica que el canvi d'ús previst per a hotels considerats obsolets es destini exclusivament a habitatges protegits en règim de lloguer.

La redacció actual del text permet també canvis per a usos administratius i equipaments de caràcter sociosanitari o assistencial, públics o privats. Ara es planteja limitar-ho a habitatge protegit de lloguer per a evitar que darrere dels canvis d'ús «hi hagi l'especulació de fons voltors», segons ha explicat Esperança Sans.

També se sol·licita que el lloguer d'aquestes HPO inclogui una limitació de preu «perquè puguin accedir les famílies més vulnerables», i que el canvi d'ús necessiti del vistiplau de l'ajuntament per a valorar els equipaments públics de la zona. D'aquesta manera es pretén que «si hi ha un augment de població pugui estar ben atès», ha dit Sans.

A més es proposa que tengui un informe favorable d'inspecció tècnica i criteris d'eficiència energètica per a assegurar que els habitatges siguin «habitables».

Còmput de places

Una altra esmena afecta l'edat màxima perquè els menors no computin com a plaça, que el decret ampliava de 12 a 15 anys. Unides Podem i MÉS -sense el PSIB en aquest cas- han acordat fer-lo transitori i només vàlid fins al 31 de desembre de 2021.

Unides Podem ha assenyalat que considera que aquest augment suposava «un augment encobert de places». «Entenem que durant aquest període marcat, sigui una facilitat per a fomentar el turisme familiar, però pensem que ha de ser una limitació temporal i no per sempre», ha dit Sans.

Unides Podem i MÉS per Mallorca també han presentat una altra esmena conjunta per a dotar de més elements d'inspecció turística als inspectors, per a facilitar un control real dels establiments i el lloguer turístic.

Des d'Unides Podem han destacat altres esmenes, com una per a «posar en el debat el paper dels sindicats de classe en les negociacions de personal», o una altra per a limitar els elements de la declaració responsable.

«Entenem que aquesta limitació amb controls municipals dotarà de major control a la construcció o ampliació de qualsevol edificació o activitat i creiem que protegirà millor al territori», ha declarat el coordinador d'EUIB, Juanjo Martínez.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.