Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB demana al Govern espanyol que actuï per a posar fi a «l'incompliment sistemàtic» de la Llei de Costes

Tal com fa habitualment el GOB, ha continuat presentant al·legacions a les nombroses sol·licituds per a la ocupació, usos i activitats en les platges i costes en el tràmit d’informació publica, tant pels defectes de forma com pels tipus d’activitats preteses i que no poden ser autoritzades en una correcta aplicació de la legislació de Costes.

«Al·legam reiteradament que en les activitats de serveis, tal com preveuen els articles 74.3 i 75.1 de la Llei de Costes, solament es poden atorgar si es compleixen els requisits de publicitat, imparcialitat, transparència i concurrència competitiva. Aquests requisits solament es poden complir si, prèviament, hi ha hagut la convocatòria pública d’un concurs o licitació que defineixi les bases i barems de puntuació per a les sol·licituds presentades», han explicat.

A més, Demarcació de Costes de les Illes Balears tampoc no podria convocar aquests concursos perquè actualment no disposa dels plecs de condicions generals per a l’atorgament de concessions i autoritzacions previst a l’article 73 de la Llei de Costes, remarca el GOB. Així doncs, no es poden tramitar ni atorgar autoritzacions per a activitats de serveis a les platges i costes de les Illes Balears mentre no s’hagin publicat al BOE els plecs per a l’atorgament d’aquets tipus de sol·licituds.

«Resulta difícil d’entendre com el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic continua any rere anys amb aquesta actitud d’incompliment sistemàtic de la seva pròpia normativa. Tampoc no s’entén com ajuntaments i la Conselleria de Medi Ambient i Territori no posen de manifest en els seus informes pertinents totes aquestes irregularitats», han destacat.

Una nova tanda de sol·licituds

El 26 de juny, el GOB va presentar al·legacions a una nova tanda de sol·licituds d'autorització d'explotacions de temporada en zona de domini públic marítim terrestre. En aquesta tanda de sol·licituds han volgut posar de manifest «la tramitació de dues sol·licitud absurdes pel seu contingut: la 2127 enfront de la Urbanització Bellavista de Llucmajor i la 2149 a la platja de l’Arenalet del Port de Pollença».

La sol·licitud número 2127 enfront de la Urbanització Bellavista a Cala Blava de Llucmajor consisteix en l’explotació de 100 hamaques i 10 para-sols sobre unes obres que tenen una resolució de Ordre Ministerial (publicada al BOIB de 17 de novembre de 2011) en la quan, entre altres coses, s’ordenava a la Demarcació de Costes que, previs els tràmits pertinents, procedís a l’aixecament i retirada de les obres i instal·lacions existents. Obres que foren concedides a l’any 1967 per a piscina, solàrium i embarcador. «A pesar d’aquesta resolució ministerial, les obres s’han vingut ocupant i explotant amb tota normalitat, amb permís o sense. Quin sentit te que la Demarcació de Costes tramiti unes activitats sobre unes obres que haurien d’haver estat retirades des de fa anys per la mateixa Demarcació?», han explicat.

La sol·licitud número 2149 dins la platja de l’Arenalet del Port de Pollença consisteix en la ocupació i explotació amb instal·lació de tarima de fusta, 10 taules, 40 cadires i 10 para-sols. El Reglament de Costes deixa ben clar que les úniques activitats de servei de menjars i begudes desmuntables que hi pot haver dins les platges són les de quioscs de fins a 20 m2 amb una terrassa annexa de fins a 50 m2. «Així doncs, quin sentit legal té que la Demarcació de Costes tramiti una ocupació que ja no té cabuda en la seva normativa?
L’article 35 1 de la Llei de Costes és ben clar per a aquestes sol·licituds que s’oposen de manera notòria a la normativa en vigor, se denegaran en el termini màxim de dos mesos», han remarcat.

Per tot això el GOB demana a Demarcació de Costes la retirada d'aquestes autoritzacions i la comprovació del compliment de la normativa abans de procedir a autoritzar-les. «Una petició que venim reiterant des de fa més de 6 anys i sobre la qual no tenim resposta. Així mateix, requerim al Ministeri de Transició Ecològica una actuació contundent per tal de posar ordre de manera definitiva a aquesta pràctica reincident que es fa des de Demarcació de Costes de les Illes Balears incomplint la seva pròpia Llei i reglament corresponent», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.