Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 137 anys

[MAPA] El Govern ha invertit 95,9 milions d’euros en projectes de cooperació internacional en els darrers vint anys

41875

La conselleria d'Afers Socials i Esports crea un mapa virtual amb motiu del 20è aniversari de la creació de la Direcció General de Cooperació del Govern. Amb aquesta publicació, les Balears es converteixen en la primera comunitat que mostra les dades acumulades. En total, s’han invertit 95.920.558 euros en projectes de cooperació al llarg de dues dècades.

Ara, en aquest mapa virtual, es podran consultar els recursos destinats als diferents països des de l'any 1996 fins al 2019. És la primera vegada en vint anys que es treballen les dades acumulades d'un període tan llarg, ja que habitualment es fa feina amb dades anuals o bianuals. És un exercici de transparència amb la ciutadania, tant pel que fa a la rendició de comptes com pel fet que la gent tengui coneixement dels països i sectors amb els quals la conselleria d'Afers Socials i Esports fa feina.

El mapa virtual suposa que tothom pugui veure i valorar l'impacte de les polítiques del Govern en els darrers 20 anys. És una eina pedagògica i de sensibilització social directa ara i per als futurs plans estratègics. Els països acolorits en tons verdosos són els que tenen o han tengut projectes de cooperació de les Balears. La publicació del mapa virtual és una primera fase i es completarà amb les fitxes detallades de cada un dels 68 països amb els què el Govern ha treballat. La seva realització no ha suposat un cost extra, ja que ha anat a càrrec de personal de la Direcció General de Cooperació i dels Serveis informàtics de la conselleria d'Afers Socials i Esports.

Des dels anys 90 del segle XX, la societat civil de les Balears ha demostrat la seva capacitat de mobilització per aconseguir un món més just. La reivindicació per destinar el 0,7% del PIB als països empobrits, una fita encara pendent, va posar en marxa iniciatives com el Fons Mallorquí de Solidaritat (1993), el Fons Menorquí de Cooperació (1993), el Fons Pitiús de Cooperació (1999) o la Coordinadora d'ONGD de les Illes Balears (2000). L'any 1999 es crea la Direcció General de Cooperació de les Illes Balears, que assumeix en el Govern les competències relatives a la cooperació al desenvolupament i la solidaritat amb els països del Sud.

Els pressupostos de les Balears han invertit 95.920.558 euros durant dues dècades a l'ajuda a altres països empobrits. L'acumulat per regions es distribueix de la següent manera:

Àfrica subsahariana: 14.984.765 €
Mediterrània i Orient mitjà: 16.837.587 €
Amèrica central i Carib: 29.943.132 €
Amèrica del Sud: 22.943.790 €
Àsia: 11.211.282 €

Al llarg dels 20 anys, les Illes Balears han actuat a 68 països i, actualment, es fa feina a 25: Bolívia, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Colòmbia, El Salvador, Equador, Etiòpia, Guatemala, Iemen, Índia, Kenya, Líban, Mali, Marroc, Níger, Nigèria, Palestina, Perú, Campaments de refugiats sahrauís (Tindouf, Algèria), República Dominicana, Senegal, Sierra Leona i Tanzània.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.