Setmanari d'informació local - 138 anys

Investigadors destaquen la «rellevància internacional» de les àmfores trobades a ses Fontanelles

CULTURA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS CONSELL DE MALLORCA | CONSELL DE MALLORCA

Les primeres investigacions realitzades en les àmfores trobades l'estiu de 2019 en el derelicte de ses Fontanelles destaquen la «rellevància internacional» de Mallorca en l'estudi del comerç de l'època romana.

Així ho ha explicat un dels codirectors de l'equip que investiga les peces, el catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de Cadis, Darío Bernal, durant una visita a les instal·lacions del Museu de Mallorca a Son Tous aquest dimecres.

Bernal ha assenyalat que les àmfores tenen «una rellevància internacional i brinden l'oportunitat de realitzar una revisió dels derelictes de l'Antiguitat Tardana».

«Són excepcionals perquè aporten moltes dades sobre una època poc coneguda de les Illes i, a més, posen de manifest la importància de Balears en les rutes de navegació i comercials», ha expressat la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets.

Durant la visita, Busquets ha agraït el treball realitzat per l'equip de la Direcció Insular de Patrimoni juntament amb un equip multidisciplinari format per investigadors de les universitats de les Balears, Cadis i Barcelona amb el suport del Museu de Mallorca.

Aquest derelicte oposat a Palma és l'únic vaixell d'aquesta època conegut en el qual han aparegut diverses desenes d'inscripcions pintades en les àmfores, segons el Consell. Part de la transcendència de la troballa radica en el fet que en molt pocs derelictes romans les àmfores han aparegut segellades amb els taps originals.

D'acord amb Bernal, «el naufragi de ses Fontanelles és una càpsula del temps que permet aproximar-se al comerç en els segles III i IV d. C., una època encara molt poc coneguda en el Mediterrani Occidental».

Així mateix, ha afegit que les àmfores tenen «un potencial científic incalculable com a document històric, la qual cosa permetrà en els pròxims anys situar a Mallorca en un lloc privilegiat en els debats acadèmics i científics sobre l'economia i el comerç romà».

Procés de recuperació i conservació

En l'estiu de 2019 van aparèixer de manera casual evidències d'un naufragi romà, l'interès del qual va propiciar que el Consell encarregués una primera excavació d'urgència. El centenar d'àmfores recuperades va ser dipositat en el Museu de Mallorca, verificant els tècnics el bon estat de conservació i importància històrica de la troballa.

D'aquesta manera, la institució insular va promoure un projecte interinstitucional per a l'estudi del vaixell i el seu carregament. Durant el procés preliminar de conservació, les peces han estat dessalinitzades amb la col·laboració d'Emaya i ara els investigadors analitzen el carregament recuperat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.