Setmanari d'informació local - 138 anys

L'administradora de RTVE demana disculpes i es compromet a no usar el terme ‘Llevant’ per a referir-se al País Valencià

43059
Viquipèdia

L'Administradora provisional única de la Corporació d'RTVE, Rosa María Mateo, ha demanat disculpes per l'ús del terme ‘Llevant’ o ‘llevantins’ per a referir-se als valencians. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va denunciar en una pregunta que «a RTVE se sol usar alegrement el concepte "Llevant" per a designar al territori valencià de manera ambigua incloent-hi altres territoris. Aquest terme no oficial conté o pot contenir una visió madrilenyocèntrica de l'Estat. Per a nosaltres la resta d'Espanya o la Meseta no és "Ponent"», indicava i demanava si «va a mantenir-se aqueix ús, així com si és Madrid el centre de l'univers per a RTVE».

La resposta de Rosa María Mateo assenyala que «Madrid no és el centre de l'univers per a RTVE», demana disculpes i reconeix la incorrecció del terme «com alerta FUNDEU i les pròpies Corts Valencianes, per no ser un terme històric ni constar en l'Estatut ni en cap diccionari estadístic o geogràfic», alhora que demana al senador que vigilen els moments en els quals s'utilitza «per a traslladar-lo a qui correspongui i que no es torne a repetir», indica.

Carles Mulet ha considerat que «no hauria d’estar en les funcions dels espectadors vigilar el correcte ús del llenguatge» i ha parafrasejat l'escriptor Joan Fuster per a exigit que «no es qualifique més així el nostre país, ja que cerca escamotejar, ocultar, enterbolir o negar l'única realitat pròpia dels valencians». Des de Compromís animen els mitjans a «bandejar aquesta denominació i utilitzar les denominacions de cada territori».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.