Setmanari d'informació local - 138 anys

La convocatòria de SOIB Dona permetrà contractar 100 dones víctimes de violència masclista

El Servei d'Ocupació dels Illes Balears (SOIB), amb la col·laboració de l'Institut Balear de la Dona, ha posat en marxa una nova convocatòria de SOIB Dona, el programa de contractació pública pensat per a impulsar la independència econòmica de les dones que han sofert violències masclistes i fomentar la seva inserció laboral.

La convocatòria de subvencions ha estat presentada aquest dimecres pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa.

Segons ha explicat la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, el programa que compta amb una inversió inicial de dos milions d'euros per als exercicis 2020-2021, dels quals 1,35 milions provenen de l'IBDONA, a través dels fons del Pacte d'Estat contra la violència de gènere, subvenciona els costos salarials de la contractació, per part d'entitats locals, entitats sense ànim de lucre, entitats del sector públic instrumental de la CAIB, i associacions empresarials i sindicals de dones víctimes de violència masclista.

Aquestes aproximadament 100 contractacions podran iniciar-se des d'aquesta mateixa tardor. El SOIB finança la contractació de dones per un període d'un any a jornada completa i per al grup professional al qual pertanyen, mentre segueixen, alhora, un procés d'orientació laboral específic.

A més, les entitats poden programar accions complementàries lligades a les funcions del lloc de treball i encaminades al coneixement d'eines informàtiques, l'atenció al públic, idiomes o a l'obtenció de carnets professionals relacionats amb el treball a realitzar, entre altres. Aquestes accions milloren l'ocupabilitat i la inserció de les dones una vegada finalitza el programa.

El conseller Negueruela ha explicat que, per a la convocatòria 2020, ja s'han presentat ofertes per a 32 llocs de treball i ha recordat que, de la mateixa manera que durant l'anterior convocatòria, en cas que sigui necessari s'anirà ampliant el crèdit per a garantir que totes les dones víctimes de violència masclista tinguin accés a un any d'ocupació.

D'altra banda, la consellera d'Igualtat, Pilar Costa, ha defensat que la convocatòria suposa donar una nova oportunitat a dones que han viscut una situació «duríssima» de violència, i en una situació que es veu agreujada quan no tenen independència econòmica.

Segons ha assenyalat, queden «desemparades», sense recursos econòmics i necessiten una restitució de la seva vida. L'objectiu d'aquest programa és precisament afavorir que aquestes dones puguin accedir a un lloc de treball amb el qual aconseguir aquesta independència econòmica.

Costa ha recordat que cal tenir en compte que la nova convocatòria arriba en un moment de dificultat afegida i per tant és encara més d'agrair la implicació del SOIB i de l'IBDONA que fa possible que aquest programa es mantengui.

367 dones contractades des del 2018

Durant la roda de premsa, a la qual també han assistit la directora del SOIB, Pilar Ortiz, i la directora de la IB Dona, Maria Duran, Negueruela ha explicat també els resultats de la convocatòria que ara finalitza.

Des de la seva creació en 2018, el programa SOIB Dona ha permès la contractació de 367 dones gràcies a la inversió de 9,3 milions d'euros per part de l'Administració i a la participació de 91 entitats. Per illes, 266 contractacions s'han fet a Mallorca, 73 a Menorca, 28 a Eivissa i Formentera.

Del total de dones contractades, un 50 per cent han desenvolupat tasques relacionades amb la gestió i l'administració, mentre que un altre 36 per cent ha treballat en tasques com a neteja, bugaderia o jardineria.

Si bé no totes les dones han acabat encara els seus contractes, de les 232 que ja ho han fet un 34 per cent ha trobat treball en els sis primers mesos en la finalització del programa.

La consellera Costa ha destacat la incidència que té aquest programa en la vida de les dones beneficiàries, a les quals, amb un lloc de treball, se'ls ofereix una via a través de la qual poder recuperar la seva vida social i emocional després de viure «una experiència tan devastadora a és la violència masclista».

Negueruela ha recordat que aquesta primera convocatòria, pionera en tot l'Estat, ha estat un «èxit sense precedents», ja que es va ampliar el crèdit en dues ocasions per a permetre la contractació de més dones i ha estat un programa definit com a bona pràctica per part de la Comissió Europea.

A més de les contractacions i de les possibles accions formatives complementàries, les beneficiàries del programa compten amb el suport permanent de la xarxa de tutores de violència masclista del SOIB, un servei d'acompanyament que atén al voltant de 500 dones cada any i que treballa de manera coordinada amb la resta de serveis d'atenció a víctimes de violència masclista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.