Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS anima que «Atenció Primària continuï sent clau en la gestió de la Covid-19 sense deixar d'atendre altres serveis»

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca Miquel Ensenyat, ha apostat perquè «Atenció Primària continuï sent clau en la gestió de la pandèmia del coronavirus sense deixar d'atendre altres serveis» una idea que traslladaran aquest dimarts a la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, qui compareixerà en el ple del Parlament.

Segons ha informat Ensenyat aquest dilluns en roda de premsa, «aquest dimarts la consellera compareixerà per a rendir compte de la incidència de la COVID a les Balears, tema clau que ocupa i preocupa a tots».

En aquest sentit, ha afegit, «MÉS farà especial incidència en la labor feta en Atenció Primària, que ha estat element clau en la pandèmia i cal continuar fent un esforç perquè així sigui però sense oblidar-se d'altres qüestions que ha d'atendre's».

Així mateix, ha assenyalat que, prèviament a la pandèmia, «l'Atenció Primària és possible que pequés de massa presencialitat, quan és cert que hi ha coses que no la necessiten». No obstant això, ha matisat, «la no presencialitat implica necessàriament una inversió en què el servei telefònic i telemàtic sigui eficient».

Confinament

En relació als confinaments, Ensenyat ha volgut deixar clar que «es prenen prevalent criteris sanitaris enfront dels econòmics», reconeixent, si bé, que és «dolorós i exigeix, al seu torn, una màxima responsabilitat de l'Administració».

La posició de MÉS, ha reiterat, «és que sempre s'ha de fer un esforç per apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans enfront de treure a l'Exèrcit o a la Policia».

«Encara que alguns només entenen un llenguatge i, per tant, ha d'haver-hi un règim sancionador, els ciutadans han d'entendre que no sols és qüestió de l'administració sinó responsabilitat ciutadana i cal buscar-la en un estat democràtic perquè s'està enfront d'un tema que és evidentment greu», ha posat l'accent.

Decret 12/2020

D'altra banda, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca s'ha referit al debat del decret 12/2020, el qual previsiblement s'aprovarà aquest dimarts en el ple de la Cambra Autonòmica.

Per a Ensenyat ha estat la incidència de la COVID-19, que ha estat d'un 10,4% en les residències privades i d'un 1,5% en les públiques, la que ha impulsat el debat i previsible aprovació d'aquest decret, que permet ampliar les ràtios dels cuidadors de 28 a 33 per cada 100 usuaris.

«Els recursos en les residències han de ser fortes i públics. És complicat des de MÉS per Mallorca entendre com hi ha els qui poden fer negocis amb un servei com el de les residències, més quan és a costa de reduir personal o fins i tot en contra de les condicions laborals dels treballadors», ha destacat.

Avantprojecte de Llei de Consells i Pressupostos

A més de tractar aquestes dues qüestions en relació amb el ple del Parlament d'aquest dimarts, Ensenyat s'ha referit a l'avantprojecte de llei de consells insulars aprovat la setmana passada, el qual és d'una «importància cabdal», ha assegurat.

En aquest sentit, ha recordat que l'Estatut d'Autonomia ha donat sempre importància a aquesta administració, des d'un nivell municipal, insular i autonòmic, la qual cosa va motivar a fer un esforç perquè hi hagués un equilibri competencial entre les administracions de les diferents Illes.

Per això, ha continuat, una Comissió parlamentària començarà a treballar en la cessió de competències relatives, per exemple, a recursos hídrics o ordenació turística a aquestes administracions, les quals tenien un problema que pretén resoldre aquest avantprojecte de llei i que era, ha explicat, «que havien d'adaptar-se a una llei de règim de bases local, quan gestionen temes autonòmics, la qual cosa suposava lentitud en els procediments».

Així mateix, ha volgut fer valdre la llei de finançament insular aprovat fa dues legislatures, malgrat una polèmica inicial, atès que en l'actualitat aquesta permet als ajuntaments saber quins seran els seus ingressos gràcies a una fórmula matemàtica que ho calcula sobre la base dels pressupostos de la comunitat. «Ara s'obre el termini de treballar molt, de manera especial amb una de les competències bàsiques dels consells insulars que és la cooperació local», ha conclòs sobre aquest tema.

D'altra banda, el portaveu de MÉS en el Parlament ha fet al·lusió als pròxims pressupostos autonòmics, assegurant que ja s'ha començat a treballar en ells, advertint que «les previsions són molt dolentes amb una caiguda de prop del 30% del PIB».

D'acord amb això, ha considerat que «les Balears necessitarà la implicació de l'Estat i de la UE amb l'objectiu prioritari posat en la salut, l'educació i les prestacions socials».

En aquest sentit, ha afegit, «la resposta de l'Estat hauria de demostrar especial sensibilitat per aquelles comunitats que s'han vist més afectades a causa que el seu model econòmic es basa en el turisme, com és el cas de les Illes».

Finalment, han demanat «celeritat» en la tramitació dels fons europeus i que els Pressupostos Generals de l'Estat contemplin el Règim Especial de Balears (REIB), com a eina «fonamental».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.