Setmanari d'informació local - 138 anys

El Parlament valida el decret que permet augmentar la ràtio de cuidadors a residències de persones majors

El Parlament ha validat aquest dimarts en sessió plenària el decret 12/2020, el qual permetrà augmentar la ràtio de cuidadors en les residències de persones majors; modificar sancions per fumar en la via pública, que des d'ara estaran limitades a un màxim de 100 euros; ampliar el termini per a sol·licitar la compatibilitat de la Renda Social Mínima Garantida (RESOGA) i l'Ingrés Mínim Vital (IMV), entre altres qüestions.

EL decret llei 12/2020 ha estat validat aquest dimarts en la Cambra Autonòmica amb el suport d'un total de 55 diputats (PSIB, Unides Podemos, MÉS, Ciutadans (Cs), El PI i Grup Mixt) i l'únic vot en contra dels tres diputats de Vox.

Malgrat la seva validació, el Grup Parlamentari Popular ha sol·licitat que aquest fos, a més, tramitat com a projecte de llei encara que no ha aconseguit el suport per a això amb 20 vots a favor, 32 en contra i quatre abstencions.

Santiago creu que «no hi ha motius per votar en contra»

La consellera d'Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, ha estat l'encarregada de defensar el decret llei 12/2020 davant del Parlament.

En aquest sentit, ha proposat, per exemple, que s'incrementin les ràtios de cuidadors en les residències de persones majors, passant dels 28 actuals a 33 per cada 100 residents, la qual cosa suposarà un augment d'un 15%. «Aquesta mesura tendrà un cost de més d'un milió d'euros a Govern i consells insulars», ha dit i ha reconegut que «suposarà un increment de preus de 68 a 71 euros per a residents de grau tres».

El Govern ajuda a 4.400 persones a transitar de la RESOGA a l'IMV

Així mateix, Santiago ha defensat la necessitat d'ampliar el termini de transitorietat de la sol·licitud de l'IMV, de manera que els actuals preceptors de la Resoga puguin mantenir l'ajuda fins al 30 de setembre.

Sobre aquest tema, ha donat a conèixer que el Govern ha ajudat 4.400 persones a fer la possible transició de la RESOGA i la Renda Mínima d'Inserció (RMI) a l'IMV i que la Conselleria va repassar cadascuna de les situacions dels 9.000 titulars de la RESOGA i la Renda Mínima d'Inserció (RMI) i va comprovar que 4.614 d'elles podrien passar a rebre l'IMV als qui automàticament, es va enviar una carta explicant l'obligatorietat de sol·licitar l'IMV i es va contractar 26 persones per a ajudar-los amb els tràmits. Santiago ha assegurat que, una vegada fet aquest tràmit, «tots continuaran rebent la percepció autonòmica mentre no tingui la resolució positiva de l'IMV».

Així mateix, ha explicat que el problema va arribar quan 760 persones no varen respondre a les crides dels auxiliars. En aquest moment, d'acord amb el règim sancionador de la RESOGA, es va decidir suspendre l'abonament de la prestació amb la intenció de tenir una resposta d'aquest col·lectiu. Dels 760 no localitzades, el 4 de setembre, 680 ja havien iniciat els tràmits. Santiago ha insistit que «el Govern ha estat proactiu perquè ningú es quedi sense prestació».

Altres mesures del Decret

D'igual manera, ha plantejat la necessitat de modificar la norma que imposava una multa a qui fumés en la via pública, que podia anar de 100 fins als 3.000 euros, perquè es limiti màxim 100 el que l'equipés a la sanció per no ús de màscara, «demostrant que no hi havia voluntat de recaptació», ha dit.

Amb tot, ha defensat una disposició addicional que assegura un sistema per a contractar temporalment professionals de neteja dels centres educatius públics i altres tres disposicions finals, per a establir una clàusula de deslegalització de la modificació del Decret 86/2010, de 25 de juny; modificar l'article 244.1.f) de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i drets de la infància i l'adolescència de les Balears; i, en tercer lloc, disposar l'entrada en vigor de la norma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.