Setmanari d'informació local - 138 anys

Llabrés apunta que davant l'allau de discriminacions és «urgent» posar en marxa l'Oficina de Drets Lingüístics

El doctor i professor titular de Dret Penal de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Antoni Llabrés, ha constatat «avanços indubtables» en la posició del català a les Balears però ha advertit a les Administracions que cal no relaxar-se i que els catalanoparlants pateixen discriminacions lingüístiques.

Llabrés ha pronunciat en el Parlament la conferència 'Règim jurídic del plurilingüisme i drets lingüístics' en el marc de la celebració del Dia Europeu de les Llengües de les Llengües i ha assenyalat que la sanitat pública, en les forces i cossos de seguretat espanyols i en la Justícia són els més problemàtics en aquest sentit.

En l'acte, acte central de la programació del Govern davant aquesta cita, també han intervengut el president del Parlament, Vicenç Thomas; el conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, i el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

Han assistit també la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, i la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior.

Thomas ha celebrat que l'acte es dugui a terme en el Parlament, «un lloc on la paraula és la principal eina de treball i on es treballa per a preservar els drets lingüístics de tot el món».

El conseller March ha assenyalat la «immensa fortuna» d'estar en una comunitat amb dues llengües oficials, des del punt de vista de l'extraordinària riquesa cultural que es deriva de la diversitat lingüística i ha afegit que cal treballar «per a impulsar la sostenibilitat del català en tots els àmbits».

Per part seva, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha conduït l'acte i ha recordat que des de l'any 2001 el Consell d'Europa i la Unió Europea celebren «la diversitat lingüística i la promoció de l'aprenentatge de llengües».

Per part seva, Llabrés ha posat l'accent que vulnerar els drets lingüístics pot implicar una desatenció del principi d'igualtat i que la llengua cada vegada es troba més present com a ítem a tenir en compte en la normativa antidiscriminatòria. En aquest sentit, ha alertat que és «urgent» posar en marxa l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics que té previst posar en marxa el Govern.

Setmana d'actes

Aquest acte central forma part de la programació del Dia Europeu de les Llengües, que es duu a terme durant tota la setmana a totes les Balears.

Els objectius d'aquesta celebració són reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l'aprenentatge de llengües en tot el continent.

El Consell de Govern va aprovar aquest dilluns una declaració institucional per a renovar el compromís amb aquests valors i amb la llengua catalana en el marc del Dia Europeu de les Llengües.

En la declaració, es feia valer la llengua pròpia de les Illes Balears com a aportació al patrimoni lingüístic europeu; també es recordava que el multilingüisme present a societats com la nostra és una riquesa per al conjunt de la població.

La celebració s'ha impulsat des de la Direcció general de Relacions Exteriors i la Direcció general de Política Lingüística. S'han sumat els consells insulars, la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), l'Ajuntament de Palma i la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.