Setmanari d'informació local - 138 anys

L'Agència de Defensa del Territori va executar durant el 2019 un total de 124 demolicions

L'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, organisme autònom del Consell, va executar 124 demolicions durant el passat any 2019, la xifra més gran d'ençà que es va crear el 2009.

Segons han informat aquest divendres la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, «és una xifra que cada any va en augment i que històricament ha estat la gran absent de la disciplina urbanística. S'imposaven sancions i ordenaven demolicions però no s'executava cap. Això ja no passa i la ciutadania ho sap».

En aquesta línia, des del Consell han recordat que l'ADT des de 2009 fins a 2015, els sis primers anys, només havia executat 19 demolicions. I en tres anys, del 2016 al 2019, s'han executat 302.

«Que es faci efectiva la demolició llança un missatge clar als infractors de no tolerància amb la il·legalitat i demostra, a més, l'eficàcia d'aquest organisme que protegeix el sòl rústic de l'illa de Mallorca», ha assegurat Garcías.

Memòria anual de 2019

Altres dades destacables de la Memòria Anual de 2019 de l'ADT, que aquest divendres ha presentat la consellera insular de Territori, al costat del director gerent de l'Agència, Tomeu Tugores, han estat que en el 2019 es van realitzar 434 actuacions preliminars, 106 més que en 2018.

També, ha afegit, van augmentar les sancions, amb un total de 368 imposades en el 2019, per import de 6,1 milions d'euros, enfront de les 217 del 2018, per 4,9 milions d'euros; així com les ordres de demolició, ja que en 2019 van ser 115 i l'any anterior 91 i les ordres de paralització d'obres o usos en execució, 73 en 2019 i 47 en 2018 .

«Són xifres que generen satisfacció, perquè demostren la bona feina de l'Agència de Defensa del Territori i que la societat i els municipis de Mallorca cada vegada tenen més integrats tant el compliment com el respecte de la normativa urbanística en sòl rústic i que complir la llei beneficia a tots», ha posat l'accent Garcías.

Així mateix, la consellera insular de Territori ha destacat una altra conseqüència directa de l'acció de l'ADT que beneficia de manera directa a ajuntaments i que genera activitat econòmica a empreses de la construcció, assenyalant que aquelles persones que han comès obres il·legals es veuen obligades a presentar davant l'Ajuntament un projecte, en cas que les obres es puguin legalitzar, i, si no és possible, a presentar un de demolició, genera ingressos nous a l'ajuntament per l'impost de construcció i les taxes que implica la presentació del projecte, generat així que la suma dels municipis de Mallorca hagi estat d'uns ingressos que ascendeixen aproximadament a 1,5 milions d'euros.

Amb tot, per a Garcías l'increment «significatiu» d'accions de l'Agència ha estat motivat principalment per l'augment de plantilla d'aquesta, recordant que a principi de la legislatura passada hi havia 14 persones treballant en ella, una xifra que a la fi de 2019 havia ascendit a 35 i actualment a 38 persones, de les quals vuit són inspectors.

Infraccions urbanístiques a Mallorca

D'altra banda, relatiu a les infraccions en matèria urbanística comeses a Mallorca, la consellera insular de Territori dit que les registrades en 2019 han estat de dimensions «més petites» que en altres anys, assenyalant que «la tendència ara apunta no a aquelles construccions de nova planta sinó, per exemple, als porxos».

Si bé, ha destacat Tugores, «se segueix detectat infraccions relatives a nous habitatges (52) i a piscines (36)», la qual cosa, ha afegit, demostra que a Mallorca es continuen cometent infraccions urbanístiques importants.

Més pressió sobre els municipis al voltant de Palma

En aquest sentit, Tugores ha apuntat que Algaida és el municipi on més demolicions s'han executat per part de l'ADT l'any 2019.

Això es deu, ha apuntat el director gerent de l'ADT, d'una banda, al fet que «és d'aquells municipis adherits a l'Agència des del principi» i, per un altre, ha afegit, «que existeix més pressió sobre els quals es troben en la corona d'al voltant de Palma, que en els quals estan més lluny».

Actualment hi ha 29 municipis adherits a l'ADT

En l'actualitat, han conclòs des del Consell, hi ha un total de 29 municipis adherits a l'ADT, enfront dels 27 que hi havia en 2019, els quals voluntàriament han delegat les competències de defensa del territori en les condicions que determinen els convenis de delegació corresponents a aquest organisme autònom del Consell.

Sobre aquest tema, Tugores ha avançat que, «en aquests moments hi ha altres dos municipis més apunt d'adherir-se, que són Calvià i Consell».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.