Setmanari d'informació local - 138 anys

L'OCB reclama «un esforç a les institucions» per incrementar l'oferta formativa en català

L'OCB reclama «un esforç a les institucions» per incrementar l'oferta formativa en català. | dBalears/Arxiu

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha reclamat aquest dissabte «un esforç a les institucions» per incrementar l'oferta formativa en llengua catalana.

Segons l'entitat, d'acord amb l'article 4 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, els ciutadans tenen «el dret de conèixer» la llengua catalana (apartat segon) i els poders públics han de prendre les mesures necessàries «per assegurar-ne el coneixement» (apartat tercer). Unes previsions reiterades en els articles 2.1 i 4 de la Llei de normalització lingüística.

Segons l'OCB, «en les darreres dècades la població de les Illes Balears ha crescut de manera incessant, amb una mitjana de vint-mil nouvinguts anuals procedents d'arreu del món, d'àrees lingüístiques ben diverses». «És imprescindible, des de les institucions, articular els mecanismes adients per facilitar als nostres nous conciutadans instruments d'aprenentatge de la llengua pròpia del territori per tal de facilitar-los la integració al seu nou país d'acollida», ha assegurat.

Segons l'entitat, «a hores d'ara, l'oferta formativa de cursos de català per fer-ho possible és del tot insuficient. I, a més, en un context de crisi, com el que vivim, en què creix exponencialment la demanda de formació dels ciutadans. En els cursos de català organitzats per l'Institut d'Estudis Baleàrics, que aquest semestre (octubre 2020-gener 2021) s'ofereixen exclusivament en línia, s'exhaureixen les places ràpidament i s'anuncien com a 'complets'. Els centres d'autoaprenentatge, d'altra banda, es troben tancats per mor de la situació sanitària».

«Aquesta mancança no es veu pal·liada pels cursos de català que ofereixen els centres d'ensenyament de persones adultes (CEPA), que no cobreixen tots els nivells ni s'imparteixen a tots els centres (per exemple entre tots els centres de Palma només tenen programat un sol curs del nivell A1), ni pels organitzats per altres institucions, ni, amb voluntarisme i pocs recursos, per organitzacions i entitats de la societat civil», ha afegit l'OCB.

«És urgent posar-hi remei: a cap ciutadà, ni un del sol, amb voluntat d'aprendre el català, se'l pot privar d'aquesta oportunitat, o millor: d'aquest dret». És així que L'OCB fa una crida «a posar fil a l'agulla sense dilacions i resoldre aquest dèficit d'oferta formativa d'una manera immediata (no per a propers semestres i cursos: per ara mateix!), tot apel·lant a la responsabilitat de les institucions, i especialment als seus responsables d'educació, cultura i política lingüística».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.