Setmanari d'informació local - 138 anys

Plataforma per la Democràcia i Balears Acollim rebutgen la política migratòria «racista» d'Europa

Imatge d'una embarcació utilitzada per migrants per arribar a Mallorca. | dBalears/Arxiu

La Plataforma per la Democràcia i Balears Acollim han rebutjat aquest dissabte la proposta del 'Pacte sobre Migracions i Asil', presentat per la Comissió Europea el passat 23 de setembre, en considerar que és una «política racista» que «criminalitza els migrants». Davant això, les plataformes ciutadanes defensen els drets humans i les polítiques d'acollida.

Les entitats han volgut denunciar que «Europa es plegui als posicionaments clarament racistes de governs de països com Hongria o Polònia, en uns moments on la pandèmia ens hauria de fer més solidaris que mai, especialment amb els països del nostre entorn que estan pitjor que nosaltres».

«Aquestes actituds violen els principis fonamentals en els quals se sustenta la UE. La llibertat, la democràcia, el respecte als drets humans i llibertats fonamentals no poden ser simples declaracions formals sense coherència real en relació amb les polítiques que la Unió exigeix als seus propis membres», han assegurat.

Les plataformes, en aquest sentit, també han volgut reiterar la seva «profunda preocupació per declaracions de representants polítics a Europa banalitzant el patiment dels més vulnerables, en una dinàmica perversa que ens recorda períodes recents de la història i ens degrada com a societat».

Així, les dues associacions han rebutjat que «la política migratòria es redueixi a criminalitzar novament la immigració, i a reforçar una política de fronteres contrària als drets humans i fins i tot al dret d'asil, que a més, es delega en tercers països perquè facin de policies. Migrar és un dret i un fet humà. És inacceptable que aquestes polítiques es redueixin a cercar l'agilització de procediments d'expulsió i retorn, dificultar els processos de regularització i assenyalar les persones migrants com a culpables de la seva situació».

Finalment, davant aquesta situació, les entitats exigeixen a la UE «polítiques de cooperació al desenvolupament cap a fora i d'integració cap a dins, i sobretot coherència entre aquestes polítiques i les relacions comercials i econòmiques que es mantenen amb tercers països dels quals ens seguim aprofitant».

«Des de les Illes, assumint el nostre passat de terra d'emigrants i exiliats, volem ser terra d'acollida, i per a nosaltres val tant una persona que arriba en pastera fugint de la fam i la guerra, com el turista que arriba en avió. No volem ni estrangers de primera i de segona, ni sobretot ciutadans de primera i de segona. Exigim a les autoritats que manifestin el seu rebuig al 'Pacte sobre Migracions i Asil' i que facin el possible dins l'àmbit de les seves competències per evitar els efectes de normatives que se situen del costat del racisme», han sentenciat les entitats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.