Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB reclama mesures més decidides per salvar el virot petit

En primer pla, virot petit (Puffinus mauretanicus) i al fons virot gros (Calonectris diomedea). | GOB

El Grup d'Ornitologia de les Illes Balears (GOB) ha reclamat aquest dissabte mesures més decidides per salvar el virot petit (Puffinus mauretanicus), una au marina autòctona en perill d'extinció. L'entitat ha fet aquestes propostes en el marc de la segona edició del Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC) que ha fet èmfasi especial en la situació de les aus marines de casa nostra.

Segons ha explicat el GOB, a les Balears «comptam amb una espècie exclusiva (és endèmica de les nostres illes) i que és l'au marina més amenaçada d'Europa. El virot petit (Puffinus mauretanicus) està catalogat com espècie en perill d'extinció a nivell estatal». «Els treballs demogràfics desenvolupats al llarg de 30 anys a la colònia de la Cella (a la finca de la Trapa, Andratx), la localitat de cria més important de l'illa de Mallorca, per part d'ornitòlegs del GOB i de la Universitat d'Oxford apunten a una reducció poblacional d'un 14% anual. Amb les dades d'aquesta colònia (una mortalitat adulta de 0.81, quan la normal seria de 0.90, una supervivència juvenil de 0.43 i un èxit reproductor de 0.66), els models pronostiquen l'extinció de l'espècie en 61 anys. Les investigacions realitzades a altres colònies de les Balears estan aportant dades similars», ha explicat l'entitat.

Segons el GOB, «la informació científica disponible indica que evitar l'extinció de l'espècie passa fonamentalment per minvar la seva mortalitat accidental per arts de pesca i per protegir-la a les seves colònies de cria». «Investigacions realitzades entre 2017 i 2019 a l'àrea de Catalunya-Balears (Pep Arcos, SEO-Birdlife), monitorant 34 vaixells de palangre de fons i totalitzant 2.342 jornades de pesca, resultaren en 876 captures accidentals d'aus marines, de les quals el 92,5% foren virots (Calonectris diomedea, Puffinus mauretanicus i Puffinus yelkouan). Sembla que la mortalitat estaria afectant especialment a les aus balears. El virot petit, amb més de la meitat de les morts registrades, fou l'espècie més afectada.
Les captures es produeixen principalment a la primavera i durant el dia, i sembla que altres factors com el tipus d'esca, les condicions de vent i la distància a les colònies de cria també hi tenen influència», ha afegit l'entitat.

Segons el grup ecologista, davant aquestes dades, «és evident que cal desenvolupar accions i polítiques efectives per reduir les captures accidentals d'aus marines. Per mitigar la mortalitat accidental per pesca s'han de desenvolupar programes de seguiment i avaluació i implementar mesures efectives de mitigació en col·laboració amb el sector pesquer. Calar durant la nit sembla ser el mètode més eficaç per reduir les captures accidentals, sense que això afecti les captures comercials de la flota».

Així, pel que fa a la millora de la situació a les colònies de cria, «cal evitar la seva depredació per part de rates i moixos, controlant les poblacions d'aquests i en alguns casos realitzant tancaments per evitar que puguin accedir a les colònies», segons assegura el GOB.

A més de corregir les causes de mortalitat, com en tot programa de conservació, «cal reforçar les accions de seguiment científic per tal de determinar l'evolució poblacional i entendre millor la biologia de l'espècie, l'ús que en fa del territori i els factors que afecten la seva supervivència». «Abordar convenientment l'objectiu de salvar el virot petit implica un gran esforç que ha de ser impulsat a nivell balear, estatal i internacional, sobre una base sòlida de coneixement científic i amb els mitjans suficients», han assegurat. Finalment, des del GOB apel·len «a la responsabilitat del Govern per abanderar la iniciativa».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.