Setmanari d'informació local - 138 anys

[VÍDEO] El documental de l'ETB 'La Guardia Civil: ¿un Estado dentro del Estado?', ja disponible en línia

Aquest diumenge, la televisió pública basca (ETB) ha emès en el programa '360º' el documental 'La Guardia Civil: ¿un Estado dentro del Estado?'. El documental que investiga l'estructura interna de la Guàrdia Civil es pot veure en línia aquí.

Segons ha explicat la cadena, l'equip de periodistes dirigit per Eider Hurtado ha fet una investigació sobre l'estructura interna de la Guàrdia Civil per a comprovar si actualment aquest cos militar no accepta ingerències i si es regeix per unes normes pròpies on la seva cúpula és intocable. De la mà de Carlos Enrique Bayo, periodista especialitzat en Interior, coneixerem el seu funcionament.

Jaime Mayor Oreja, qui va ser ministre de l'Interior entre 1996 i 2001, va indultar tres guàrdies condemnats per tortura. Un d'ells, Sánchez Corbí va ser condemnat a un any de presó i sis d'inhabilitació i recentment va ser cessat com a cap de l'UCO de la Guàrdia Civil pel ministre d'Interior Marlaska.

Les tortures i la impunitat són pràctiques de la Guàrdia Civil que estan documentades. El periodista Martxelo Otamendi, llavors director d'Euskaldunon Egunkaria, va ser torturat durant la seva detenció el 2003 per membres de la Guàrdia Civil.

ETA va matar 210 guàrdies civils i el cos militar, per la seva banda, també es va implicar. Rafael Vera, exsecretari d'Estat de Seguretat i Felipe González, responsable de la lluita antiterrorista entre 1984 i 1994, expliquen com varen viure aquests anys.

El programa també compta amb el testimoni de dues dones guàrdies civils que han destapat suposats casos de corrupció interna dins de el cos i que, per això, s'enfronten a penes de presó.

A més, la dura actuació policial del Primer d'Octubre de 2017, i els seus informes en la investigació dels CDR i alguns líders independentistes, ha provocat que es qüestioni el paper de la Guàrdia Civil a Catalunya. Els periodistes Quico Sallés i Pilar Rahola expliquen aquesta tensa relació.

El documental també descobreix que les sigles de Vox arrasen a les urnes de les casernes i reflexiona sobre si l'extrema dreta s'ha apropiat de la simbologia de la Guàrdia Civil com un emblema més del patriotisme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.