Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern insta la Comissió Europea a adaptar les polítiques de la UE a les particularitats de les illes de la Mediterrània

El Govern ha instat la Comissió Europea a elaborar una nova estratègia per adaptar millor les polítiques i els mecanismes de finançament de la Unió Europea a les particularitats de les illes de la Mediterrània, amb la finalitat d’augmentar la seva resiliència davant catàstrofes naturals i crisis sanitàries com la pandèmia de la Covid-19. Aquestes propostes s’han recollit en el dictamen titulat 'Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el context insular mediterrani', que ha defensat aquest dimarts, per delegació de la presidenta Francina Armengol, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, al Plenari del Comitè Europeu de les Regions.

Aquest dictamen és el primer que s'ha presentat per iniciativa pròpia del Govern davant el Comitè de les Regions i va ser aprovat per unanimitat a la Comissió de Recursos Naturals del Comitè de les Regions, el passat mes de juny. És fruit d’una col·laboració intensa amb les illes de la Mediterrània de Còrsega, Gozo i Sardenya, davant de la necessitat d’avançar cap a una atenció específica per part de la Unió Europea, i ha comptat amb la participació de l’expert Carles Manera, expresident del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, qui ha acompanyat Antoni Vicens en la seva intervenció.

Vicens ha remarcat que un factor comú de totes les illes de la Mediterrània és «l’existència d’uns actius ambientals cada vegada més fragilitzats», i ha subratllat que la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest «la particular vulnerabilitat d’aquests territoris, la majoria dels quals depenen molt del turisme i serveis relacionats».

En nom del Govern, ha defensat, davant els membres del Comitè Europeu de els Regions, que «els ens regionals necessiten el suport de les institucions europees» i ha demanat a la Comissió Europea que «adopti una estratègia de la UE per al desenvolupament econòmic, social i ambiental sostenible de les illes mediterrànies, per garantir que cap lloc a Europa quedi enrere».

La votació electrònica del dictamen tendrà lloc aquest dimecres, entre les 10 i les 12 hores. La seva aprovació serà un pas important dins la línia marcada del Govern d’enfortir la defensa de la insularitat mediterrània en els fòrums europeus i de la creació d’una estratègia europea pròpia.

El Comitè Europeu de les Regions és l’assemblea política que dóna veu als ens locals i regionals en el procés d’elaboració de les polítiques i la legislació de la Unió Europea. El Govern n’és membre de ple dret.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.