Setmanari d'informació local - 138 anys

Salut comença a aplicar el test ràpid d’antígens en centres d’atenció primària de les Balears

Salut ha començat a aplicar el test ràpid d’antígens de la Covid-19 en centres d’atenció primària de les Illes Balears. Un cop finalitzi la formació dels professionals es preveu que es puguin fer a tota Atenció Primària (centres de salut, punts d’atenció continuada (PAC) i serveis d’urgències d’atenció primària (SUAP) i també per mitjà dels equips del SAMU-061. El Servei de Salut ha adquirit 850.000 tests ràpids (450.000 ja estan a disposició dels centres i se’n preveu l’arribada de 400.000 més).

Els centres de salut on ja s’han començat a aplicar aquests tests són el CS Llucmajor i CS Inca, a Mallorca; la unitat volant d’atenció al coronavirus (UVAC) ubicada al CS Dalt Sant Joan, a Menorca, i la UVAC bàsica del CS Es Viver, a Eivissa.

La població diana d’aquestes proves diagnòstiques són pacients amb símptomes de menys de cinc dies. El test ràpid d’antígens permet diagnosticar el virus en pacients simptomàtics en els primers cinc dies d’infecció, quan la càrrega viral és més alta. És una eina diagnòstica molt útil, ja que el fet de disposar dels resultats en quinze minuts permet actuar amb més celeritat a l’hora de tallar la cadena de transmissió i frenar la transmissió comunitària del virus. Aquest test diagnòstic detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus. Es realitza introduint els escovillons via nasofaríngia (igual que les PCR) per extraure les mostres.

Amb la incorporació del test ràpid d’antígens, el Servei de Salut disposa actualment de tres tipus de proves diagnòstiques: les PCR, el test ràpid d’antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d’antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d’anticossos; és a dir, la reacció defensiva de l’organisme davant la infecció. Aquests darrers són els més indicats a l’hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.