Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB veu «amb incredulitat» els anuncis d'Armengol al Debat de Política General

La presidenta Armengol ha anunciat aquest dimarts l'objectiu de diversificar l'economia a través de la inversió dels fons europeus que arribin en un gran Pacte de l'Aigua i en un transport més sostenible, com la construcció d'un tramvia de la plaça d'Espanya de Palma a Son Espases.

El Grup Balear d'Ornitologia (GOB) ha volgut remarcar que ells i altres entitats fa temps que insisteixen en «la necessitat de planificar una vertadera diversificació de l'economia per a disminuir la dependència excessiva del sector serveis i la indústria turística». «Sabem que la crisi sanitària ha posat en evidència la vulnerabilitat del nostre model econòmic i social en paralitzar gairebé la totalitat de l'activitat turística i de tots els sectors econòmics vinculats a aquesta economia de serveis», han explicat. Però des del GOB i altres col·lectius i entitats socials fa anys que denuncien també els impactes del monocultiu turístic abans de la Covid: «des de la precarització social, als impactes per sobreexplotació de recursos, a la contribució d'aquesta indústria a la crisi climàtica global».

Per això, per al GOB, tornar al model econòmic preCovid no pot ser la solució. «En aquest sentit, veim amb bons ulls un anunci polític de compromís amb la diversificació econòmica. Però cap a quin model volem transitar? Avui la presidenta ha anunciat inversions en un Pacte per l'Aigua o millorar la mobilitat amb l'anunci d'un tramvia. Realment creim que així diversificarem? Les inversions en millores de la mobilitat integral fa anys que són tan imprescindibles com oblidades, igualment les inversions en matèria de millora de la gestió de l'aigua. En aquests anuncis només veim la intenció de reactivar la construcció d'infraestructures per a mobilitzar l'economia i això, aquí a les Illes no té res de novedós ni està a l'alçada dels reptes de la crisi ecològica i climàtica global a la que haurem de fer front», han remarcat els ecologistes.

El GOB destaca que la presidenta «ha oblidat la seva Declaració d'Emergència Climàtica i els seu compromís amb l'Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible; ha ignorat les demandes que, des de la societat civil, ara i abans de la pandèmia hem anat fent per tal d'aplicar polítiques de compromís vertader i no fer tan sols anuncis de cara a la galeria».

Des de l'entitat demanen «serietat i rigor» i que el Govern Armengol, més enllà de les polítiques per a gestionar la urgència i l'emergència social, «generi els espais de debat, d'escolta de propostes i d'elaboració d'una vertadera estratègia de transició cap a una diversificació que atengui tots els reptes globals i locals, socials i ecològics i el repte climàtic i la justicia social».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.