Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca proposa un pacte per a evitar «l’avanç dels postulats feixistes»

El portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Miquel Ensenyat, ha criticat aquest dimecres que «la crisi no ha de ser una excusa perquè les reivindicacions justes de finançament quedin dins un calaix». Durant el Debat de Política General, el portaveu ecosobiranista ha destacat que la societat de les Illes Balears ha estat «pacient», però ha alertat que aquesta paciència «no és infinita» i que cal adoptar decisions de manera immediata. Mentrestant, ha dit, «l'espoli, l'abús i el maltractament per part de Madrid continua de manera sistemàtica». L’actual sistema de finançament autonòmic, «injust i pervers» a parer d’Ensenyat, provoca més de 600 euros de diferència per habitant entre la comunitat millor finançada i la pitjor. Davant d’aquesta situació, ha defensat la «sobirania fiscal com l'única via per acabar amb l’asfíxia econòmica. Menys endeutament i més finançament», ha reclamat.

Ensenyat ha fet responsables de la situació als grups majoritaris als quals ha acusat de no resoldre un dels principals problemes estructurals, tot i tenir vuit diputats a Madrid. «No és l'hora de les excuses. Amb això no es paga la sanitat, l'educació, la cobertura social. Això es paga amb doblers, i d'aquests, cada any n'arriben manco», ha etzibat de manera enèrgica.

Precisament, aquesta és la contundència que li ha reclamat a la presidenta del Govern «per a canviar el nostre sistema de finançament i per acabar amb el deute històric que arrossegam des de fa anys». D’aquest deute, xifrat en 9.000 milions d’euros segons dades del Govern, ha explicat Ensenyat, «5.000 milions són producte de l’infrafinançament crònic». I això, ha recalcat «sense tenir en compte la reiterada marginació en les inversions territorialitzades de l'Estat, on any rere any assistim a la construcció de noves infraestructures per tot arreu, mentre que aquí, per exemple, esperam com fer arribar el tren fins Artà».

Propostes per al canvi de model
Al marge de la sobirania fiscal i la millora del finançament, Ensenyat ha dedicat bona part de la seva intervenció a defensar la necessitat d’un canvi de model productiu. L’actual, ha assegurat, «és un model caduc que ens condemna i limita el nostre futur col·lectiu. Les accions del govern no poden anar encaminades a perpetuar-lo». Davant una nova crisi, ha ressaltat el portaveu ecosobiranista, «no podem estar tan despullats, els ho devem a les generacions que venen darrera». Així, ha recordat que el model de MÉS passa pel decreixement del turisme i la construcció en favor de la resta de sectors. En aquest punt ha proposat _aprofitant l'”Estudi sobre la prospectiva econòmica, social i mediambiental de les societats de les Illes Balears a l'Horitzó 2030" com a punt de partida la creació d’una oficina estratègica que coordini des del Govern una feina tan important com aquesta. Ensenyat, però, ha matissat que no es tracta d’incrementar l'estructura de govern, sinó de reorganitzar l'actual. L’estudi, al·ludit i elaborat pel Consell Econòmic i Social, ha explicat «és una valuosíssima eina de reflexió i una proposta estratègica que ajudarà a millorar el sentit de les polítiques que es puguin impulsar des de l’administració».

Pacte contra el feixisme
El portaveu de MÉS també ha aprofitat el Debat de Política General per a proposar a la resta de grups de la Cambra un pacte per evitar «l’avanç dels postulats feixistes». Segons Ensenyat, «no ens podem permetre normalitzar el feixisme; És una amenaça per a la democràcia i el nostre autogovern. En aquest context, ha deixat clar que des de MÉS per Mallorca «el que no farem serà governar demanant-li permís a la dreta». Precisament, Ensenyat, ha interpel·lat als partits de dreta i dreta extrema per assegurar que «quan es perd la vergonya és difícil recuperar-la». Ensenyat ha proposat traslladar al Parlament la iniciativa de les forces basques que han optat per ignorar l'extrema dreta i no participar en el debat de les seves iniciatives al Parlament d’Euskadi.

Fons europeu
El portaveu de MÉS també ha reclamat guanyar un espai propi a Europa «sense intermediaris» on poder defensar els interessos de les Balears. «Hi ha mecanismes per a tenir una veu pròpia als fòrums europeus. Ni podem, ni tampoc volem ser només espectadors de les decisions europees, també hem de ser partícips», ha destacat. En concret, ha reclamat que el Govern espanyol no gestioni en exclusiva fons europeus de recuperació i ha emplaçat la presidenta a «no consentir un repartiment injust. No deixem escapar aquesta oportunitat d’aprofitar el que ens dona Europa i Espanya ens lleva», ha recriminat

Acords de Bellver
Si bé durant el debat Ensenyat ha explicat que la prioritat és la sortida de la crisi, no ha renunciat a reivindicar els Acords de Bellver per a seguir impulsant tots els objectius fixats a l'inici de la legislatura. «El programa de govern ni pot ni ha de ser monogràfic: La pandèmia no ha anul·lat els objectius estratègics. Som part activa, fonamental i decisiva de la transformació iniciada el 2015 i que ara ha de continuar», ha dit davant la resta de partits que també donen suport al Govern. Amb tot, ha recalcat que MÉS vol sortir de la crisi per l’esquerra i ha emplaçat la presidenta a «mirar només cap a l’esquerra».

Autogovern
La consecució de més i millor autogovern també ha centrat bona part de la intervenció de Miquel Ensenyat qui ha recordat que, «precisament gràcies al nostre autogovern, s'atén i s'ajuda als qui més ho necessiten. Gràcies a l'autogovern s'han adoptat mesures que han salvat vides. Si haguéssim esperat al govern espanyol, ara, la realitat seria diferent», ha assegurat. D’acord amb el portaveu parlamentari, «l'autogovern no és cap caprici». «Crec que després de tot el que passat ja ningú no dubta de la importància de controlar els nostres ports i aeroports», ha dit. Així ha defensat una arquitectura institucional forta i ben dotada econòmicament «per sostenir els pilars bàsics de l’Estat del Benestar».

Emergència climàtica i agenda feminista
Ensenyat tampoc no ha amagat la seva preocupació davant l’emergència climàtica i ha insistit a remarcar que nombrosos estudis situen les Illes Balears com a un dels punts més vulnerables. «Només en deu anys hem viscut incendis, sequeres, torrentades i temporals inusuals. Per això, cal seguir avançant en la protecció del territori, o desplegant en tota la seva dimensió les lleis de Residus i Canvi Climàtic impulsades per MÉS». De la mateixa manera ha estés la mà a la resta de forces per a seguir impulsant polítiques públiques amb l’objectiu garantir la igualtat així com erradicar la violència de gènere.

Defensa del català
Ensenyat no ha desaprofitat l’ocasió i reiterat des de la tribuna que el català «ha estat i continuarà essent factor d'identitat comuna del nostre poble». De fet ha recordat que «des d'aquesta cambra, i també des del Govern hem de ser ambiciosos i fer realitat la plena normalització lingüística» i ha recordat la darrera sentència que prohibeix les comunicacions en català entre els governs del País Valencià, Catalunya i les Balears. «Una mostra més d’ignorància lingüística i malintenció política», ha conclòs

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.