Setmanari d'informació local - 138 anys

Sus a l'horari d'hivern: La matinada de dissabte a diumenge, a les 03.00 hores tornaran a ser les 02.00

La matinada d'aquest dissabte a diumenge, a les 03.00 hores tornaran a ser les 02.00. | E.P.

La matinada d'aquest dissabte a diumenge, 25 d'octubre, finalitzarà l'horari d'estiu quan a les 03.00 hores es retardin els rellotges i de nou tornaran a marcar les 02.00 hores. D'aquesta manera, es recuperarà un any més l'horari d'hivern, d'acord amb la Directiva Europea del Canvi d'Hora que s'aplica a tots els Estats de la UE.

El febrer de 2018, a proposta de Finlàndia, l'Eurocambra va votar sobre la possibilitat d'acabar amb el canvi d'hora. Malgrat rebre 384 vots en contra i tan sols 153 a favor, el Parlament Europeu es va comprometre a estudiar la viabilitat del canvi d'hora i va obrir una consulta pública, en la qual més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que hi van participar, es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora.

Encara que la Comissió Europea va aprovar l'eliminació del canvi d'horari, al març d'enguany la comissió de Transport i Turisme del Parlament Europeu va apostar per retardar fins a l'any 2021 l'eliminació del canvi d'hora bianual proposat per la Comissió Europea per a abril d'enguany, de manera que les capitals tinguessin més temps per a decidir si el país es queda amb l'horari d'estiu o el d'hivern. Països com Portugal ja han decidit que continuaran amb el canvi d'hora estacional.

Les primeres disposicions sobre l'horari d'estiu es van adoptar a Europa el 1980 i des de l'any 2000, amb l'esmentada directiva, van quedar establertes les regles que marquen el seu inici al març i la seva finalització a l'octubre.

El canvi d'hora va començar a generalitzar-se a partir de 1974, a partir de la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per tal d'aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.

Si bé, des de l'aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i del Consell de la Unió el gener de 2001, el canvi s'aplica amb caràcter indefinit. La Directiva està incorporada a l'ordenament jurídic espanyol per Reial decret 236/2002, d'1 de març.

El canvi d'hora s'efectua sempre l'últim diumenge del mes d'octubre en el cas de l'horari d'hivern, quan el rellotge es retarda una hora, i l'últim diumenge del mes de març, quan s'avança una hora el rellotge i comença l'horari d'estiu.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.