Setmanari d'informació local - 138 anys

Reaccions dels partits polítics de les Balears als PGE

44365

Els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) tornen a deixar les Balears a la cua. Les inversions previstes pel Govern espanyol per a les Balears seran de 201,64 milions d'euros, un 1,7% del total. Les Balears queden així per sota de la mitjana en inversió per habitant: seran 175,42 euros per habitant quan la mitjana estatal és de 257,84.

Les reaccions dels partits polítics de les Balears no s'han fet esperar:

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha considerat «escasses i totalment insuficients» les inversions previstes per a les Balears en el projecte de PGE per a 2021, i reclama com «més necessari que mai» el nou Règim Especial de les Balears (REB) per tal d'arribar a la mitjana estatal en inversions, entre altres mesures per compensar els desavantatges de la insularitat i fer front a la crisi sobrevinguda per la Covid-19. Segons Noguera, aquests pressuposts «suposen una precària inversió que accentua més encara el dèficit en infraestructures que patim des de fa anys». De fet, Noguera lamenta que «any rere ans ens trobam amb la mateixa situació perversa que provoca una desigualtat brutal entre els diferents territoris de l'Estat». Noguera ha apuntat tant al PSOE, com PP i Podem, de ser «corresponsables d'una situació que afecta directament els projectes de vida de milers de persones». En aquest context, ha incidit en recordar que «això no canviarà fins a tenir una veu pròpia a Madrid».

Més per Menorca ha denunciat que, una vegada més, el pressupost del Govern espanyol discrimina les Illes Balears. «Una vegada més estam a la cua de les inversions estatals. Si a això hi afegim que hem d'aportar 450 milions d'euros als fons de solidaritat interterritorial, la situació esdevé dramàtica, a més d'absolutament injusta». Els menorquinistes reafirmen que, governi qui governi a Madrid, les Illes Balears pateixen un espoli constant dels seus recursos. A més, denuncien la submissió del Govern de les Illes Balears que no sap defensar els interessos de les Illes, encara que «coincideixen les sigles al Govern de les Illes Balears i al Govern espanyol».

El Pi ha denunciat que les Balears continuen un any més a la coa en inversions en els PGE. El president de la formació, Antoni Amengual, ha deixat clar que «estam enfonsats econòmicament i es torna a evidenciar que des de Madrid ens prenen el pèl». Segons Amengual, «som els més solidaris i al final som els que menys rebem». Segons Amengual, «Armengol no té pes a Madrid i els 8 diputats Balears no pinten res, el mateix passava quan governava el PP». En aquest sentit, el president d’El Pi ha apuntat que «només escoltam bones paraules de la presidenta Armengol però no hi ha fermesa, ni contundència davant Sánchez que fa el que vol». Amengual ha reiterat la proposta de la formació de reclamar un nou model de finançament per a les Illes «que acabi amb la injustícia que pateixen les Balears».

La portaveu d'Unides Podem al Parlament, Esperança Sans, ha assegurat que, durant la negociació de l'esborrany dels PGE, els companys de la formació «es varen trobar amb l'oposició frontal» de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a millorar les inversions a les Balears. Sans ha explicat que durant les converses Unides Podem va reclamar incloure la part fiscal del REB. «Hauria de fer una reflexió de com tracta a les Balears i s'hauria d'assemblar més a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui sí té aquesta sensibilitat amb les Illes», ha afirmat. Sans ha reclamat que les Balears necessiten «més aportació» per la crisi econòmica actual derivada de la pandèmia de la Covid-19. No obstant, ha recordat que aquests pressupostos extensius, si es comparen amb els rebuts per les Balears dels governs de PP, «són superiors».

El portaveu del Grup Territorial socialista de Balears al Senat i president de la Comissió d’Hisenda a la cambra alta, Cosme Bonet, ha expressat el suport del PSIB-PSOE a l’avantprojecte dels PGE. Bonet ha explicat que «són uns pressuposts molt positius per al conjunt de la ciutadania, atenent que davant les difícils circumstàncies que estam patint esperàvem uns PGE amb una forta inversió social i trobam que són els més socials de la història». En aquest sentit, el senador socialista ha defensat que els Pressuposts Generals de l’Estat «conté pujades socials importants, com la partida d’educació, que augmenta un 70%, la de salut, que augmenta un 150% o la d’habitatge, que apuja un 367%, la qual cosa demostra que estam davant uns comptes que miren per les necessitats socials del país».

El president de PP de les Illes Balears, Biel Company, ha lamentat que «tot i ser la comunitat més castigada econòmicament, Sánchez ens mantengui a la coa en inversions directes de l'Estat mentre la presidenta Armengol continua callant i ajupint el cap». Company s'ha referit al fet que les Balears hagi de rebre 175 euros per càpita d'inversió davant dels 258 de mitjana estatal. «Balears és la tercera per la coa, només per davant de les Canàries i Navarra, que són comunitats amb sistemes fiscals específics. Un ciutadà de Catalunya rebrà 85 euros més que un de les Balears i un ciutadà de Cantàbria rebrà 226 euros més, per posar dos exemples», ha dit Companys.

El diputat de Ciudadanos al Parlament Juan Manuel Gómez ha qualificat d'«autèntic frau» la inversió a les Balears prevista. «Armengol haurà de traslladar-nos un altre tipus de discurs diferent al de dir que hi ha sintonia i agrair que hi hagi un Govern progressista», ha declarat Gómez. Segons l'opinió del diputat, el govern PSOE-Unides Podem «no està afectant positivament els ciutadans» de les Illes. «No només és una decepció, és un autèntic frau», ha incidit, recordant que «les conseqüències de la pandèmia seran desastroses a les Balears».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.