Setmanari d'informació local - 138 anys

Junyent: «La política lingüística no es pot concebre com quelcom que algú ja està fent, és responsabilitat de tots»

L'especialista en lingüística i professora Carme Junyent ha protagonitzat aquest dijous la conferència organitzada per l'Obra Cultural Balear (OCB) en el marc del cicle de conferències 'Fòrum OCB'. Malgrat la situació sanitària, la iniciativa s'ha pogut dur a terme en format virtual i obert a tot el públic.

Junyent ha centrat la seva conferència en el català i el futur de la diversitat lingüística i ha fet referència a la situació de la llengua en els territoris de parla catalana. Pel que fa a les Balears, ha destacat que l'ús de la llengua entre els joves ha minvat considerablement en els darrers anys. «Hi ha molts factors, un dels quals és la manca de referents, els youtubers, tiktokers, instagramers, etc. funcionen en altres llengües. Es va creant aquesta percepció del català com a llengua exòtica o la llengua que es parla a casa»

Malgrat tot, ha apuntat que l'esperança està en la «llengua com a identificació» i ha explicat que «la salvació del català» és que moltes persones que no tenen la llengua catalana com a llengua familiar, s'hi han identificat. I ha destacat que aquest aspecte és un «miracle» que té el català i que no tenen la majoria de llengües minoritzades del món.

Per altra banda, ha destacat que en el cas Catalunya, entre el 2003 i 2013 varen desaparèixer un total de 96.000 parlants. «Potser és gent que es va morir, però són parlants que no s'han recuperat». En aquest sentit, ha destacat que alguns dels símptomes de llengua en procés d'extinció són el fet que els joves parlen menys català que el que parlaven els seus avantpassats a la seva edat i que la gent major parla menys català que el que parlaven quan eren joves.

Així mateix, ha apel·lat a la responsabilitat individual a l'hora de preservar la llengua. «La política lingüística no es pot concebre com quelcom que algú ja està fent, és responsabilitat de tots». Finalment, ha llançat un missatge d'esperança i ha assenyalat que, si bé el català és en evidència, una llengua amenaçada, no està tot perdut però «no podem perdre el temps».

Podeu recuperar la conferència completa al següent enllaç:

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.