Setmanari d'informació local - 138 anys

Reactiven les tasques en el bloc de nínxols de la fossa número 5 del cementiri de Porreres

Les tasques en el bloc de nínxols de la fossa 5 del cementeri de Porreres s'han reactivat aquest dilluns, les quals han de permetre la demolició de 37 nínxols, cinc osseres i dues capelles.

Segons ha informat la Conselleria d'Administracions Públiques i Administració, es tracta d'un pas necessari perquè la Societat de Ciències Aranzadi dugui a terme el projecte d'excavació i exhumació previst dins del Pla de Fosses de 2018 del Govern.

Durant aquestes últimes setmanes, els familiars de les persones enterrades en aquests nínxols i capelles han traslladat temporalment les restes a altres sepultures propietat de la família o als nínxols de lloguer dels quals disposa l'Ajuntament de Porreres.

Aquest dilluns, els operaris de l'empresa constructora han instal·lat les bastides necessàries per a començar a retirar els elements patrimonials d'aquestes tombes, amb l'objectiu d'evitar que sofreixin desperfectes durant les obres i puguin tornar a instal·lar-se quan tornin a construir-se els nínxols.

En l'inici d'aquestes tasques han estat presents el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado; la batlessa de Porreres, Xisca Mora; el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, i el president de la Comissió de Memòria de Porreres, Miquel Àngel Veny.

«Aquestes són unes obres esperades. Teníem un deute amb els familiars de les víctimes enterrades en el cementiri de Porreres», ha assenyalat Jurado, qui ha recordat com fa dos anys el projecte d'exhumació de la fossa número 5 va quedar en suspens degut a l'enterrament al juliol de 2018 d'una persona en aquest bloc de nínxols. La legislació sanitària imposa un termini de dos anys perquè es puguin traslladar aquestes restes, que s'ha esgotat aquest 2020.

Durant aquest temps, la Conselleria i l'Ajuntament de Porreres han signat un conveni de col·laboració per a la coordinació de les actuacions relatives a la fossa nº5 del cementiri, amb l'objectiu de dotar de seguretat jurídica a les actuacions pendents.

«Aquest conveni deixa clara la voluntat de coordinació que hi ha entre les dues institucions i ens permet garantir la màxima eficàcia a l'hora de continuar amb les tasques d'exhumació d'una de les fosses més importants de Mallorca», ha indicat el secretari autonòmic.

El conveni de col·laboració

El conveni de col·laboració signat entre la Conselleria d'Administracions Públiques i l'Ajuntament de Porreres el mes de maig passat concreta els compromisos i obligacions de totes dues parts en relació amb l'execució de la segona fase d'exhumació de la fossa de Porreres.

Entre els compromisos que assumeix la Conselleria està el de vetllar per la correcta execució dels contractes d'excavació, exhumació i identificació de restes; el d'enderrocament i reconstrucció d'un bloc de nínxols i capelles en el cementiri, així com el de la direcció d'obra corresponent.

Així mateix, la Conselleria ha d'assumir les despeses d'aquests treballs de demolició, recerca i exhumació de les restes, així com de la reconstrucció de les unitats d'enterrament que s'hagin hagut de demolir-se.

Pel que fa a l'Ajuntament de Porreres, aquest ha de garantir la viabilitat de les tasques d'exhumació de la fossa i de les obres previstes. També ha de vetllar perquè les intervencions ocasionin les menors molèsties als veïns i els assignarà, de manera temporal, l'ús d'enterrament en una altra sepultura mentre durin els treballs de recuperació de les restes de la fossa i l'edificació posterior dels nous nínxols i capelles.

A més, l'Ajuntament ha d'encarregar-se de la gestió i coordinació de les actuacions de l'empresa funerària i mantenir informades a les famílies de les actuacions que es duguin a terme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.