Setmanari d'informació local - 138 anys

La tercera edició dels Premis Enderrock de la Música Balear celebra la gala dijous al teatre Xesc Forteza

La gala dels Premis Enderrock 2020 - III Premis de la Música Balear tendrà lloc aquest dijous, 26 de novembre, a partir de les 20 hores, al Teatre Xesc Forteza de Palma. Durant la festa anual de la música illenca es desvetllaran els onze premis atorgats per votació popular als millors discos i cançons de l’any i es lliuraran els cinc guardons atorgats per la crítica, a més del reconeixements especials del Premi d’Honor i el Premi a la Trajectòria.

El dia abans, dimecres 25 de novembre de 16 a 20 hores, se celebrarà la tercera edició de les Jornades Professionals amb tres debats amb la participació de músics, indústria i institucions sobre la situació provocada per la pandèmia, les solucions aportades per les institucions i el paper dels creadors, que s’emetran per streaming.

Durant la gala es donaran a conèixer els onze Premis de la Votació Popular. Els artistes amb més nominacions són Xanguito (4 categories), Pèl de Gall i Bep Marquès (3) i Baaldo i Miquel Brunet (2), entre un total de 33 finalistes de les 11 categories dels Premis Enderrock de la Música Balear elegits pel públic al millor artista, millor artista revelació, millor cançó, millor directe confinat i millors discos de pop-rock, cançó d'autor, músiques urbanes, folk, jazz, clàssica i llengua no catalana. En les dues voltes de la votació s’ha obtingut un 2% més de participació que l’any passat, amb un total de 10.030 vots d'usuaris únics.

Reconeixements especials

La cantautora i poeta Miquela Lladó serà reconeguda amb el Premi Enderrock d'Honor de la Música Balear 2020. Lladó va començar a cantar el 1967 com a Miquelina Lladó, dins la Nova Cançó. Ha estat impulsora de grups referencials com Música Nostra o Siurell Elèctric, Alea i Ensemble Llull. Veu de referència de la cançó i la música tradicional dels Països Catalans.

El cantant i actor Llorenç Santamaria rebrà el Premi Enderrock a la Trajectòria 2020, coincidint amb els 50 anys de l’inici de la seva carrera en solitari. El músic de Santa Maria del Camí va debutar amb Z-66 a finals dels anys seixanta i el 1970 va iniciar la seva carrera com a estrella de la cançó melòdica i del cinema. La seva carrera ha estat rica i diversa, com a pioner del rock balear i amb una incursió en la cançó en català.

Actuacions i presentadors de la gala

La gala comptarà amb l’estrena de noves cançons i també nous discos d’una representació actual i transversal de l’escena de les Balears. El duet folk Joana Gomila i Laia Vallès interpretaran el tema “Deliris” del darrer treball Paradís (Bubota 2020); la cantautora Maria Jaume (Premi Sona9 2019) farà “Terra banyada” del seu debut, Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), i també un duet inèdit amb el cantant de Da Souza, Lluís Cabot, autor de l’EP Fernanda (Bankrobber, 2020), amb l’estrena de “Verí de s’altra punta”; el raper menorquí Rudymentari presentarà el tema “Ai muare” del nou disc Contracorrent (Guspira, 2020); Suasi i Els Electrodomèstics, que acaba de publicar Que triomfi l’amor (RGB Suports, 2020), tocaran el senzill “Exèrcit de somiadors”; i Tomeu Penya, que prepara la sortida de Natura (Blau, 2020), estrenarà “Calonge” acompanyat del guitarrista Toni Pastor.

La gala tornarà a ser presentada per la periodista Victòria Maldi i el músic Pep Suasi, que ja s’hi van estrenar l’any passat. L’acte es podrà seguir per Enderrock.cat i serà transmès per IB3 Música i IB3 Ràdio, que faran un seguiment especial dels premis, i també serà emesa en directe per streaming amb una realització amb tres cameres a càrrec d'IB3. La gala s’emetrà posteriorment amb un resum en diferit per IB3 i Televisió de Catalunya.

Premis de la crítica

La banda palmesana Salvatge Cor ha rebut el PREMI ENDERROCK DE LA CRÍTICA A MILLOR DISC BALEAR DE L'ANY per Bruixes (Discmedi, 2019). El PREMI ESPECIAL DEL JURAT és per a la manacorina Joana Gomila per Paradís (Bubota, 2020), que beu de la cançó d’autor mediterrània i de la tradició per crear en un terreny nou, propi i inexplorat. Finalment, el trio femení Marala és el PREMI ENDERROCK DE LA CRÍTICA A MILLOR DISC REVELACIÓ BALEAR per A trenc d'alba (U98 Music, 2020). Els Premis Enderrock de la Crítica de la Música Balear s’atorguen a partir de la selecció que ha aportat una quinzena de periodistes i professionals de la música vinculats a la revista Enderrock i als principals mitjans de comunicació illencs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.