Setmanari d'informació local - 138 anys

La dificultat per denunciar la violència masclista durant el confinament davalla la taxa de denúncies

Els Jutjats de les Balears varen rebre un total de 1.741 denúncies per violència de gènere entre juliol i setembre de 2020, la qual cosa representa un descens del 14,4% respecte a l'any anterior.

Així ho recull l'estadística publicada aquest dilluns pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ressalta que la fi de l'estat d'alarma va propiciar els principals indicadors que mesuren l'activitat dels òrgans judicials en la lluita contra la violència de gènere tornessin a nivells més pròxims als de l'any anterior.

La major part d'aquesta baixada es deu al menor nombre de denúncies en relació a dones d'origen estranger, del 22,3% (fins a les 702), si bé també disminueixen les vinculades a dones de l'Estat espanyol, un 7% (fins a 967). D'aquestes denúncies, sis feien referència a menors.

Respecte a l'any passat varen augmentar les renuncies -casos en els quals la víctima s'acull a la dispensa de l'obligació de declarar com a testimoni-. L'increment de les renúncies és d'un 14,5%, fins a 205, la majoria d'elles espanyoles.

Amb aquestes dades, les Balears encapçalen la taxa de dones víctimes de violència de gènere, amb 28,4 per cada 10.000 dones. La taxa descendeix un 11,5% respecte al mateix període de 2019, quan era de 32,1 víctimes per cada 10.000 dones.

Entre els mesos de juliol i setembre, els Jutjats varen adoptar 240 ordres de protecció per a víctimes de violència de gènere, un 13,7% menys que en els mateixos mesos de 2019. Igualment, es van denegar 75 sol·licituds, un 6,3% menys.

Durant el tercer trimestre, varen ser jutjades 249 persones per violència de gènere. El 96% dels casos que van ser jutjats varen acabar en sentència condemnatòria (239), i només deu en absolució. A més 669 casos es varen arxivar abans d'arribar a judici -en nou d'ells amb sobreseïment lliure-.

Paral·lelament, en els Jutjats de Menors es varen tramitar tres procediments per violència de gènere comesos per menors, i van quedar quatre pendents de finalitzar.

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, ha assenyalat que el nombre de denúncies registrades en el tercer trimestre de l'any és «una prova clara de les dificultats que les víctimes han tengut durant el confinament per a demanar ajuda acudint a la comissaria o al jutjat».

Carmona ha mostrat el seu suport a les dones víctimes, als qui ha animat a denunciar si sofreixen violència. «La denúncia és l'única via perquè les institucions implicades en la lluita contra aquesta xacra posin en marxa totes les mesures de protecció i suport a la víctima, i tots els mecanismes dirigits a l'enjudiciament, just i amb totes les garanties legals, del maltractador. El silenci de la víctima és una coartada per a l'agressor», han indicat des del CGPJ.

A la llum de les dades estadístiques, la presidenta de l'Observatori ha insistit també en la necessitat d'implicació de l'entorn de la víctima. Els percentatges de denúncies presentades pels familiars continua sent molt baixa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.