Setmanari d'informació local - 138 anys

Mallorca serà el primer territori de l'Estat a prohibir l'ús d'herbicides en el manteniment de les carreteres

El Departament de Mobilitat i Infraestructures traurà a licitació els propers dies els nous contractes de manteniment i conservació de tota la xarxa viària que gestiona el Consell de Mallorca. Enguany, l’àrea ha elaborat una anàlisi de totes les tasques necessàries per millorar el manteniment i la conservació de les carreteres. Com a resultat d’aquest estudi, s’han introduït una sèrie de canvis en matèria de contractació laboral, criteris mediambientals i sensibilitat en matèria de benestar animal.

Un dels canvis més significatius té a veure amb l’elaboració del pressupost i el desglossament de les prestacions que es duen a terme en les vuit zones que preveuen els plecs. En concret, es desglossa el servei en tres operacions: genèriques, ordinàries i extraordinàries. Pel que fa a les operacions ordinàries que tenen a veure amb tasques de neteja de vorals i voreres, el conseller Iván Sevillano ha destacat que el nou contracte preveu eliminar l’ús d’herbicides i retirar de manera manual les espècies invasores.

El responsable de Mobilitat i Infraestructures de Mallorca ha explicat que «a Mallorca serem els primers en tot el territori nacional a aplicar la prohibició de l’ús d’herbicides. Una mesura que hem pres en coordinació amb els productors agraris ecològics per millorar tant els cultius com la salut de les persones i l'entorn en els treballs de la conservació de la xarxa viària», i ha afegit que «donam resposta a una de les reivindicacions d’APAEMA, a qui volem agrair la tasca conjunta. En aquesta decisió protegim no tan sols els cultius de la nostra pagesia, sinó també les certificacions ecològiques de les finques».

Quant a les operacions genèriques, que es refereixen a vigilància, neteja i retirada de residus, vehicles abandonats i animals morts, un altre dels aspectes diferenciadors a tenir en compte en l'actual contracte és la implantació d'un nou protocol per a donar avís als propietaris dels animals morts retirats de la xarxa viària.

El pressupost de manteniment s’incrementa en prop d’un 70% respecte dels contractes de 2016. Considerant les pròrrogues, es passarà d’un total de 30 milions d’euros d’inversió a prop de 50 milions d’euros. Així mateix, els nous contractes preveuen la subrogació obligatòria dels 57 treballadors de totes les zones. A més, es potenciarà la formació i s’estableix com a criteri d'adjudicació la proposta de cursos específics en conservació i explotació de carreteres.

Durant la intervenció, Sevillano també ha anunciat l’entrada en vigor de les instruccions generals per a elaborar projectes i executar unitats d’obres sostenibles. El plec de prescripcions tècniques introdueix, com a novetat principal, l’obligatorietat d’emprar mescles asfàltiques sostenibles i reciclades en tots els projectes nous, des de la fase de disseny fins a l’execució i conservació. Una mesura amb la qual el Departament de Mobilitat i Infraestructures també serà pioner arreu de l’Estat.

La mescla asfàltica sostenible es fabricarà amb altes dosis de material procedent de residus, especialment pols de pneumàtics i s’elaborarà a temperatures inferiors a les convencionals. «Això suposa un consum menor de recursos naturals i energètics i millora la sostenibilitat en els processos constructius. A més, redunda en l’aprofitament de les matèries primeres i en la màxima valorització dels residus o subproductes procedents de les obres o d'altres sectors industrials per promoure l'economia circular en el sector de la construcció i disminuir les emissions associades a aquesta activitat. Amb tot, també procura una major durabilitat de la pavimentació i millora les condicions de conducció», han explicat.

La iniciativa parteix d’un grup de treball format per tècnics del Consell i de les indústries del sector de la construcció per tal d'explorar noves vies per millorar l'impacte mediambiental i la durabilitat dels projectes promoguts per la institució insular.

El conseller ha destacat que «l’equip ha presentat a la XV Jornada Nacional de ASEFMA, que s’ha celebrat a Madrid aquests dimarts i dimecres, aquesta mesura que obrirà importants vies de finançament com la compra pública innovadora i compra pública verda. La resta d’administracions públiques de l’Estat han mostrat interès per aquesta instrucció pionera i ens han demanat que els la facem extensible».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.