Setmanari d'informació local - 138 anys

Presentació d''Els camins de Palma', un llibre per llegir i caminar

Aquest dijous horabaixa, a la Biblioteca de Sant Jordi, va tenir lloc la presentació del llibre 'Els camins de Palma', a càrrec dels autors, Bartomeu Carrió i d'en Joan Carles Palos. El llibre va ser un dels tres més venuts a la XXXI Setmana del Llibre en Català, que va tenir lloc al patí de la Misericòrdia, a darrers de novembre.

Va ser un acte amb molt d'impacte a Sant Jordi, perquè d'aquest poble és i viu en Bartomeu Carrió i, moltes de les rutes, d'aquest primer volum, són al Pla de Sant Jordi. La biblioteca municipal va organitzar dues sessions que varen comptar amb la participació d'ambdós autors.

La presentació la va començar, Tomeu Coll qui va exposar que «no hem de traslladar la imatge de Mallorca només a les platges». «Hi ha molt més que una caminada a aquests recorreguts, no tan sols tot el que es veu, sinó el que s'experimenta». Coll va descriure el llibre com una «porta oberta a la imaginació, al territori i a la història»; com una «reivindicació dels camins petits»; com «mirar d'una manera les coses que tens davant» i que «en allò petit es pot trobar molta satisfacció».

L'acte va continuar amb la intervenció de Miquel Sbert, que va explicar que la lectura d'aquest llibre «ha estat una experiència molt interessant», perquè «des de la primera pàgina del pròleg va recordar l'any 1925, quan na Maria Antònia Salvà va fer un poema de la seva possessió a Sa Marina, de Llucmajor, que deia com estava feta l'estructura» i va afegir que «el llibre està narrat d'una manera molt senzilla i molt clara, son 13 itineraris que, malgrat, no tenir unes característiques especials, ens ofereixen una mirada interior, que ens convida a conèixer l'entorn que es contextualitza en gènere i lloc, i en geni», definint aquest com «aquell esperit que dóna vida a les persones i als espais».

Sbert va explicar també que «en el llibre surten totes les persones i les idees, simbòlicament, que han viscut en aquest territori i han protagonitzat les històries, els herois i les víctimes, els opressors i els reprimits...», un llibre que «que conté aspectes d'una història desconeguda i el batec del poble».

Sbert va continuar: «és un llibre de patrimoni, on el contacte amb el patrimoni cultural i immaterial queda reflectit, com la vida, usos i costums que ens convida a transitar», un volum «escrit per dos perfils diferents amb un mateix substrat, una aliança d'un trescador amb les antenes obertes, un comunicador molt conegut, en Joan Carles Palos, i un historiador i professor de qui coneixem els seus valors i compromís social, en Bartomeu Carrió».

Els autors

Joan Carles Palos, va iniciar la seva presentació amb unes paraules sobre el confinament, per a ell, «ha estat un retrobament en un període dolorós». I va explicar que «abans de xerrar del llibre vàrem començar a caminar, el mes de juliol del 2018, pel Pla de Sant Jordi, compartint dues passions, la història i els paisatges».

Palos va explicar que «el llibre, per una banda, reivindica el caminar, la relació amb l'espai, que és nostre, i la gent, com una forma genuïna de conèixer. I per una altra banda, reivindica una altra Palma, no la del centre turístic, sinó la de més enllà d'aquella murada denominada via de cintura, una Palma extramurs, una Palma periurbana» i afegí que «el llibre fixa la mirada a l'entorn i pretén ser el dit que assenyala el territori a descobrir». «És un llibre per llegir i caminar, cadascú pot triar l'itinerari que vulgui, sense necessitat de seguir l'ordre dels recorreguts, que surten al llibre amb un plànol de cada un d'ells. Un espai essencial que esperen que trobem en aquest llibre i els que vindran» conclogué.

El darrer, però no el menys important, en intervenir va ser Bartomeu Carrió, que va començar agraint les presentacions fetes per en Tomeu Coll i en Miquel Sbert, així com l'assistència de la quinzena de persones a la segona sessió, després d'haver omplit també la sala a la primera sessió. I de l'ajuda rebuda per part l'editorial. Va dir «aquest llibre és d'amor i reivindicació. Amor per la història, divulgada durant tots els anys de professor a diversos instituts de Mallorca. I amor a l'ensenyança de la història, de saber d'on venim. Amor pel paisatge del Pla de Sant Jordi, que ha estat configurat per les societats passades: pagesos, pastors, artesans, botiguers, fusters... Amor pel petit país que és el Pla de Sant Jordi. Reivindica una societat més justa, més amable i més sostenible, que no doni l'esquena al passat. Reivindica despertar consciències».

Carrió explicà també que «el llibre intenta que el paisatge parli a través nostre. Ha estat una gran experiència que esperam repetir», ja que segons va confessar, han passat molt de gust i estan encantats de caminar plegats, de xerrar, de fotografiar... i que els ha ajudat a valorar, sentir i investigar el paisatge. «Divulgar i reivindicar, de cara a les institucions, el territori, que ja n'hi ha prou prou d'autopistes i que es pugui anar a peu o en bicicleta a tot arreu».

Carrió va acabar la seva intervenció amb una glosa d'Antoni Oliver Capellà, que va morir aquest dijous, i que és a la pàgina 33 del llibre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.