Setmanari d'informació local - 138 anys

Lluís Llach, Associació Amics del poble Sahrauí i Salvatge Cor, entre els premiats per l'OCB

Lliurament dels Premis 31D a Can Alcover

L'Obra Cultural Balear ha presentat aquest dimecres a Can Alcover els guardonats Premis 31 de Desembre.

Enguany, l'entitat ha volgut realitzar una menció «molt especial» al col·lectiu de persones dedicades a la sanitat a les Illes Balears. «Enguany més que mai han demostrat que són un servei essencial que cobreix molt més enllà d'un compromís laboral. I al mateix temps que tenim present totes les persones que han mort i han partit malaltia durant enguany, som conscients de la quantitat de vides que han salvat els nostres serveis sanitaris».

Igualment, des de l'OCB han expressat la seva «admiració i màxima estima» per totes les persones que formen part del sector cultural que en aquest 2020 «han demostrat que la Cultura és essencial i imprescindible en les nostres vides».

Els guardons són els següents:

Premi Francesc de Borja Moll. Destinat a premiar una entitat que s'hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional. Fundació Guillem Cifre de Colonya. Per la seva trajectòria social i cultural que li ve marcada des de la seva fundació, l'any 1880 per Guillem Cifre de Colonya, primer, com a institució d'ensenyament i immediatament després com a caixa d'estalvis escolar.

Per la seva promoció i participació en tota casta d'activitats d'interès general. Pel seu suport a projectes culturals de les Illes Balears. Pel manteniment, des de l'any 1981 del premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya.

Premi Josep Maria Llompart. Destinat a premiar una persona que s'hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional. Lluís Llach. Pel seu compromís cívic i cultural. Per la seva immensa obra musical, poètica i literària en general. Per mantenir-se tossudament alçat en favor de la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país.

Premi Emili Darder. Destinat a premiar una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure, d'una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l'aprenentatge, la renovació pedagògica o l'educació ambiental. Pasqual Calbó i Caldés OBRA CIENTÍFICA. Vol I Tractats de matemàtiques pures.

Projecte dirigit per Antoni Roca Rosell, Josefina Salord i Joan-Lluís Torres, amb el suport de la filòloga Maria Toldrà.

El primer volum de l'Obra Científica de Pasqual Calbó recull els tractats de matemàtiques. Es tracta d'un text tècnic antic que és també una mostra del català usat en aquella època vist com una eina útil per a l’elaboració i traducció d’obres tècniques, en un context tan advers per a aquests usos de la llengua com era l’inici del Vuit-cent

Pasqual Calbó fou un pintor i professor de dibuix i pintura i de “matemàtiques” a la Menorca britànica del segle XVIII i als primers temps de l’ocupació espanyola (1802).

Premi Bartomeu Oliver. Destinat a premiar una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revaloració de la cultura popular, etc.) desenvolupada dins un determinat àmbit territorial o social. També es podrà prendre en consideració un treball que contribueixi a la recerca o a un millor coneixement de l'àmbit en qüestió. Associació d’amics del poble Sahrahuí. És una organització no governamental, independent de tendències polítiques o religioses, que pertany a un moviment internacional d’amistat amb el poble sahrauí.

Pel seu suport constants a un poble oprimit. Per la seva solidaritat internacionalista. Per l'ajuda humanitària als campaments de refugiats de Tindouf a Algèria. Per la reclamació del dret d’autodeterminació del poble sahrauí. Pels projectes de cooperació sanitària, educativa i d’enviament de material de primera necessitat mitjançant caravanes. Per l'organització de conferències i debats per apropar la causa sahrauí a la ciutadania de les Illes Balears. Pel programa 'Vacances en Pau', a través del qual nines i nins sahrauís passen els mesos d’estiu acollits per famílies de les Illes Balears.

Premi Miquel dels Sants Oliver. Destinat a premiar un treball editat durant l'any de la convocatòria que prengui el passat o el present de les Illes Balears com a camp d'investigació o objecte d'estudi.

Llibre 'L’espanyolització de Mallorca' de Pere Salas

Per oferir un estudi rigorós dels mecanismes emprats pel nacionalisme espanyol i el seu Estat per espanyolitzar els mallorquins. Per la seva anàlisi de la consolidació dels estats-nació a partir de les revolucions liberals de finals del set-cents i, molt especialment, durant el segle XIX.

Per l'anàlisi de com els mallorquins adoptaren, per grat o per força, uns codis de conducta que avantposaven la identitat espanyola, basada en l’Estat i en la cultura castellana, a qualsevol altra, entre elles la catalano-mallorquina.

Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Destinat a premiar una persona o un col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp de l'animació cultural, de la investigació (artística, humanística o científica) o de la creació. Ex aequo per a dos grups musicals amb una gran projecció: Rels d’Eivissa i Salvatge Cor de Mallorca

Premi Aina Moll i Marquès. Destinat a una persona o entitat que s'hagi distingit per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic. Pel glosador de Formentera Vicent Jeroni. Per la seva impressionant trajectòria com a glosador i al servei de la cultura popular. Per la publicació del llibre '100 gloses de Vicent Jeroni. I unes més de regateig'

Premi Gabriel Alomar. La Junta Directiva de l'OCB és, des del 1993, el jurat d'aquest premi, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit que, atenent el conjunt dels Països Catalans, hagi permès expressar amb tota normalitat la catalanitat de les Balears, i hagi contribuït a conèixer, difondre i respectar aquesta realitat.

Serie Animada d'IB3 sobre Ramon Llull

Per acostar la vida i obra de Ramon Llull al públic infantil amb un llenguatge i un format actual i amè. Una nova producció de la Unitat d’Animació de la Universitat de les Illes Balears, que dirigeix el professor Juan Montes de Oca. Sèrie, en coproducció amb IB3.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.