Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol a La Vanguardia: «Hem trobat a faltar Catalunya... mentre no arribi la independència cal tenir els peus a terra»

Aquest diumenge el diari barceloní La Vanguardia ha publicat una entrevista amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, elaborada per Nekane Domblás i Lola García.

Armengol repassa les principals qüestions de l'actualitat política de les Illes Balears, parla de finançament, de la gestió de la pandèmia, de la relació amb la resta de Països Catalans, de la monarquia espanyola...

La presidenta del Govern explica que «El procés a Catalunya dificulta les relacions. Jo trob a faltar que Catalunya exerceixi el seu pes a Espanya. Ha deixat d'exercir-lo pensant en la independència que jo no discutiré, però que mentre no arribi… cal tenir els peus a terra. Es negociarà un sistema de finançament i hauríem de tenir veus potents defensant un model de repartiment diferent. Tenim molt bona relació amb Ximo Puig i amb el Govern català. Són necessàries aquestes aliances».

Tot i que revela que va tenir una relació més fluïda amb Carles Puigdemont que no amb Quim Torra i explica que «anàvem a una conferència de presidents sense Catalunya i els que defensàvem una Espanya plural érem pocs. Ara tenim un Govern d'Espanya que per necessitat i per convicció s'ha hagut d'obrir a pactar amb partits nacionalistes o que entenen bé l'Espanya plural. La pandèmia ha obligat a cogovernar. I això el podem aprofitar per a altres coses. I aquí estam no sols Balears, Catalunya o València. També la presidenta de Navarra, el País Basc, fins i tot amb Feijóo a Galícia ens podem entendre i combatre una concepció molt centralista».

Les lliçons de la pandèmia

Armengol afirma haver tret tres conclusions de la gestió de la pandèmia: «primera, cal mantenir uns serveis públics forts, amb la sanitat pública no es juga. Segona, aquest és un món globalitzat, importa el que passa a la Xina o el Perú i necessitem aliances per a afrontar problemes comuns com el canvi climàtic. I tercera, en moments així la societat treu el millor, la solidaritat».

La monarquia espanyola

Armengol també opina sobre la corrupció de la monarquia espanyola: «tot el que se sap, s'investiga i s'intueix li fa un flac favor a la monarquia. La institució queda socialment en una situació complicada. Cal ser valents, clars i transparents per part de la Casa Reial. No és gens edificant. El Rei actual no ha de respondre, però la figura del rei Joan Carles era una figura clau de la monarquia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.