Setmanari d'informació local - 138 anys

Coronavirus: rècord de contagis en un dia (604) i preocupació «extrema» al Govern

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha admès aquest dimecres que la preocupació és «extrema» a les Balears després d'haver registrat la xifra rècord de contagis en només un dia: 604 casos nous des d'aquest dimarts.

En roda de premsa, la consellera Gómez, qui ha estat acompanyada pel portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Javier Arranz, ha explicat que la situació d'aquestes darreres setmanes és similar a la d'agost, però «diferent per la proximitat del Nadal».

«Hi haurà moltes situacions que suposaran riscos per això ens preocupa la programació de les festes perquè la gent està cercant la fórmula per reunir-se», ha assenyalat Gómez, qui ha assegurat que entén «la fatiga pandèmica» de la població però ha demanat que «s'evitin les aglomeracions i, sobretot, es mantengui un grup de convivència estable».

A més d'evitar les aglomeracions, Gómez ha recomanat altres mesures, com per exemple, mantenir obertes les finestres del transport públic o romandre en silenci. Així mateix, ha insistit que les persones «més vulnerables», com els que estan en residències de majors, «no poden estar anant de família en família».

«L'any pròxim se celebraran el Nadal d'una forma millor», ha dit la consellera, qui ha recordat que s'han de «limitar les trobades». «El virus té una capacitat de transmissió molt ràpida», ha subratllat.

Els desplaçaments a segones residències dins de les Balears estan permesos, però la consellera ha afirmat que «anar d'un lloc a un altre per a reunir-nos amb diferents familiars, no és l'ideal». «Ja sabem el que es pot fer i el que no, així que demanam responsabilitat», ha indicat.

A continuació, el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears ha indicat que, amb 604 contagis en 24 hores, la incidència acumulada a 14 dies a Balears se situa en 507 casos per cada 100.000 habitants i a set dies, en 301.

Malgrat els nombres de contagis, les xifres quant a hospitalització difereixen, per exemple, de setembre on es va produir un altre pic de la pandèmia, amb una mitjana de 300 nous casos diaris. Llavors, hi havia 375 persones hospitalitzades i 65 a l'UCI, mentre que avui --amb 604 casos nous de coronavirus-- hi ha 305 ingressats a planta i 55 a l'UCI.

De moment, els centres hospitalaris de les Balears tenen capacitat per afrontar els casos de Covid-19, segons la consellera de Salut i Consum, que ha xifrat en 1.000 els llits disponibles a Balears per a malalts amb coronavirus.

«Pot haver-hi algun hospital més tensionat que un altre, però en principi la situació no és excessivament preocupant als hospitals», ha dit, per a després concloure: «Fins ara no s'ha suspès l'activitat quirúrgica. Estarem vigilants».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.