Setmanari d'informació local - 138 anys

Lleonard Muntaner celebra els 25 anys amb una aposta de futur pels llibres en català

L'editorial, que acaba de publicar un catàleg commemoratiu, ja compta amb prop d'un miler de títols publicats

L'editorial ja compta amb prop d'un miler de títols publicats. | Foto: M.R.P.

Els llibres fets a Mallorca estan de celebració. L'editorial Lleonard Muntaner acaba de complir els 25 anys d'edició i publicació de títols en català amb la mirada posada en el futur. L'objectiu, continuar publicant llibres de temàtica insular, però també arribar a més lectors arreu dels territoris de parla catalana.

L'editorial, per tal de commemorar l'aniversari, acaba de publicar un catàleg que recull les fites d'aquest quart de segle. S'hi pot trobar una descripció detallada dels llibres i les col·leccions publicades fins al moment.

En total, prop d'un miler de llibres de tots els gèneres i temàtiques repartits en més de 40 col·leccions, de les quals unes 20 encara continuen actives. S'hi poden destacar col·leccions com Llibres de la Nostra Terra, que s'edita des de l'any 94, Panorama de les Illes Balears, La Fosca o Artificium, creada recentment.

Maria Muntaner, filla de l'editor i actual responsable de l'editorial, destaca que el catàleg els ha servit per fer «una retrospectiva d'aquests anys de feina». «El dia a dia moltes vegades no et permet fer una mirada de conjunt i amb aquest catàleg hem pogut valorar la feina aconseguida. Veus l'evolució de molts d'escriptors que han publicat a l'editorial i tot allò d'importància que s'ha assolit durant aquests anys», assegura. «A més, també té un vessant personal, de la feina que ha fet el meu pare durant aquests anys i l'aportació a la cultura que ha fet l'editorial», afegeix.

Quant a la situació del món editorial de les Balears, Muntaner assegura que «en els darreres 8 o 10 anys hi ha hagut un relleu generacional». «Les editorials d'aquí han entès que no només s'ha de lluitar per ser presents a les Illes, també cal ser presents a altres territoris com el Principat. Cada vegada més s'aposta per publicar obres generalistes que puguin eixamplar l'àmbit de difusió i arribar a més lectors», assegura.

De fet, segons explica Muntaner, aquest és un dels objectius que l'editorial s'ha marcat per als anys vinents. «Volem continuar apostant per l'assaig i els llibres de temàtica insular, però a la vegada volem arribar a més gent. Publicar obres d'abast generalista, com traduccions, que puguin arribar a més lectors. Volem aconseguir un equilibri entre allò local (que entenem que també és universal) i la promoció de llibres que també puguin interessar als lectors de fora de les Balears. La col·lecció de poesia La Fosca, que es troba prou consolidada dins el marc literari catalanoparlant, és un poc l'exemple que volem seguir», assegura.

Finalment, Muntaner destaca que, en el terreny personal, aquests anys de feina li han permès tractar amb una «gran diversitat de gent» que ha enriquit la seva experiència. «De tots aquests anys, jo destacaria la relació amb les persones amb qui treballes. Una pluralitat i diversitat de gent que enriqueix molt», assegura.

Així doncs, des de dBalears volem felicitar l'editorial pels seus 25 anys d'encerts i desitjar-los un futur ple d'èxits en la difusió de la cultura de les Balears feta en llengua catalana. Per molts anys més!

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.