Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Joan Oliver Araujo proposa «un estat federal asimètric, amb 15 estats de règim comú i dos (Catalunya i Euskadi) amb règim especial

El catedràtic de Dret Constitucional Joan Oliver Araujo ha defensat aquest dimecres la seva aposta per seguir el model alemany en la transformació d'Espanya en un estat federal amb especificitats particulars per a País Basc i Catalunya.

Ho ha fet en la segona de les jornades de la Fundació Gabriel Alomar, organitzades per a commemorar els 40 anys de l'Estatut d'Autonomia.

Oliver Araujo ha centrat la seva exposició en l'encert i l'èxit de passar d'un Estat autoritari franquista a l'estat descentralitzat autonòmic, que presenta no obstant això, «crisi, insuficiències i problemes importants».

Per a Oliver Araujo, aquest raonament quedaria insuficient si es té en compte que hi ha dos territoris, el basc i el català, que aspiren a un reconeixement específic.
«Per això, la meva proposta és avançar cap a un estat federal asimètric, amb 15 estats membres de règim comú i dos amb règim especial que tendrien totes les competències possibles dins de la federació», ha argumentat.

La conferència d'Oliver Araujo ha estat presentada per Vicenç Thomas, que va ser president del Parlament del 2019 al 2023, i ha plantejat la necessitat de fer una reflexió sobre la reforma de l'Estatut i de la Constitució.

Per part seva, el vicepresident de la Fundació, Cosme Bonet, ha explicat que els 40 anys de l'Estatut han servit perquè la ciutadania hagi pogut gaudir d'autogovern, democràcia i prosperitat econòmica.

Ara bé, Bonet ha advertit que qualsevol reculada en el procés d'autogovern de territoris, regions i nacionalitats «significa una reculada en els avanços que van permetre la transició democràtica en els anys 70 i 80», per la qual cosa ha ressaltat la importància d'avançar en autonomia, en democràcia, en drets i llibertats.

La jornada ha estat inaugurada per la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera, que ha posat en relleu el moment d'involució democràtica i inestabilitat política que viuen les Illes.

El portaveu del PSIB en el Parlament, Iago Negueruela, també ha intervingut en la inauguració de la jornada, i ha afirmat que serà necessari construir estatuts de nova generació que generin nous drets i evitin que ningú retalli serveis públics «per la porta de darrere».

Després de la inauguració i la conferència, ha tengut lloc una taula rodona amb Pilar Costa, Rosario Sánchez, Maria Ballester i Pilar Carbonero, moderada per Mercedes Garrido.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.