Drawing Room Lisboa és una de les fires dedicades al dibuix contemporani internacional més importants d’Europa. Del 25 al 29 d’octubre de 2023 celebra la seva sisena edició a l’històric espai de la Societat Nacional de Belles Arts de Lisboa. Situada a tocar de l’avinguda Liberdade, aquesta institució lisboeta és una seu privilegiada de l’activitat artística a Portugal des de principis del segle XX. La fira ha aconseguit convertir-se en un esdeveniment fonamental del calendari artístic portuguès, gràcies a la presència de galeries locals de gran prestigi, com Pedro Cera, Filomena Soares, Vera Cortês, Bruno Murias o Miguel Nabinho, juntament amb altres d’europees i iberoamericanes.
La mostra dels artistes balears es duu a terme a l’espai «Foco», una secció especial amb la qual la fira posa en relleu l’obra de creadors que destaquen per la seva contribució al dibuix contemporani en una escena artística particular. Sota la selecció experta de comissaris independents, en edicions anteriors hi han participat les ciutats de Berlín, amb el comissariat de Jan-Phillip Fruehsorge; Buenos Aires, a càrrec de Deborah Reda, i Santiago de Compostel·la, amb el comissariat d’Asunta Rodríguez. El comissariat del focus de les Illes Balears correspon a João Silvério.
Organitzat per l’Institut d’Estudis Baleàrics, institució cultural adscrita a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, el Focus de les Illes Balears té l’objectiu de contribuir a la visibilització i la internacionalització dels artistes balears en un esdeveniment estratègic de projecció exterior. La selecció dels artistes s’ha fet a través d’una convocatòria oberta llançada per l’IEB, amb un jurat format per Mónica Álvarez Careaga, directora de Drawing Room Lisboa; João Silvério, comissari del Focus de les Illes Balears, i Karen Andrea Müller, responsable de l’àrea d’arts visuals de l’IEB.
La presència de les Illes Balears a l’edició de Drawing Room Lisboa d’enguany es veu reforçada, a més, amb l’elecció per part de l’organització de la fira d’un dibuix d’Albert Pinya com a cartell oficial.
Catalina Julve participa al Focus amb una instal·lació site specific, inspirada en els usos i costums del món rural de Mallorca. Andreu Maimó presenta una selecció de quaranta dibuixos que recreen el procés evolutiu anual del seu jardí de Can Vent. El projecte 'Brecha', de Cristòfol Pons, amb obra sobre paper de tècnica mixta, planteja una reflexió crítica sobre les macroestructures de poder. 'Calendari laboral', d’Isabel Servera, recopila en forma de mural setanta dibuixos fets amb bolígraf multicolor, que donen compte d’un calendari de treball programat durant un any.