Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

La llibreria Món de Llibres obre les portes a 'Trenant vides (Ma mare)', de Bel Mut

'Trenant vides (Ma mare)', editat per Edicions Balèria, és la primera novel·la de la llucmajorera Bel Mut Monserrat. Fa un any, va ser guardonada amb el Premi Vila de Sencelles de Narrativa 2022, en la seva primera convocatòria. Des de llavors s'ha presentat a Sencelles, Palma, i altres municipis de Mallorca. Divendres passat a Manacor, la llibreria Món de Llibres va acollir una nova presentació, amb l'assistència de l'autora, acompanyada de la filòloga i escriptora manacorina, Maria Magdalena Gelabert-Miró; i de l'escriptor, advocat i docent universitari maonès resident a Palma, Josep Manuel Vidal-Illanes.

Maria Magdalena Gelabert-Miró, com a amfitriona, va presentar els dos convidats dient: «Josep Manuel Vidal-Illanes és el nom de ploma de Josep Manuel Gómez González, va adoptar els llinatges de les seves dues àvies, amb les que tenia un gran vincle afectiu. Ell és una persona molt compromesa amb la natura i la cultura de la nostra comunitat; i Bel Mut és professora de secundària a l'IES Marratxí. Des del 2019 participa en el taller d'escriptura creativa a la llibreria Lluna impartit per Josep Manuel. Trenant vides és un homenatge a la maternitat i a la relació familiar entre tres generacions de dones».

Gelabert-Miró va llegir un extracte del pròleg escrit per Vidal-Illanes, i va afegir: «Na Bel comença cada apartat del capítol amb una expressió popular, són pinzellades poètiques. El llibre és deliciós, amb molta humanitat i tendresa. Tracta dos universos: la connexió entre la realitat que toquem i la que no toquem, però sentim que existeix. Vida i mort són dues cares de la mateixa moneda. Es trenen».

Josep Manuel Vidal-Illanes va agafar el relleu de l'escriptora de Manacor explicant: «Trenant vides és una novel·la que té aquest ressò espiritual: de paraules no dites, deutes pendents i temps passat. És una crònica sobre la vida de tres generacions, s'enceta a la nit de les ànimes quan la Bubota comença a contar una història. És una novel·la molt ben escrita, fàcil de llegir amb un llenguatge molt nostre i fluïdesa, i el compromís de na Bel amb els lectors de l'aventura que li va brollar i va treure».

Vidal-Illanes va continuar: «La finalitat d'un taller d'escriptura és aprendre la tècnica mitjançant la pràctica, enfortir les possibilitats i el potencial de cadascú. Com a través de la mirada podem construir un relat. La mirada de na Bel és dels seus antecedents i família. Ella tenia molt clar què volia escriure, em va sorprendre l'habilitat de trenar tres etapes de la vida de tres grans figures femenines de manera entusiasta, oberta i exposant els fets amb senzillesa i franquesa. I li va sortir un meravellós llibre».

Bel Mut, com els seus predecessors, també va agrair l'acollida de la llibreria Món de Llibres, al públic assistent, als seus acompanyants a aquest acte i a Joana Maria Massanet, professora de l'IES Mossèn Alcover, que amb les alumnes d'art escèniques de primer de batxillerat havien treballat alguns textos del llibre, i en acabar la presentació, tres d'elles: Zoe Riello, Aina Maria Carralero i Soraya Chaib, varen interpretar a les tres protagonistes de Trenant vides: Bet, Margalida i la Bubota bona, respectivament, dramatitzant un capítol del llibre.

L'autora va fer una descripció dels personatges dient: «La Bubota bona obre cada capítol, és la mare i padrina de les altres dues, s'anomena Francinaina i va néixer l'any 1907. És la més social de les tres i repassa els anys que varen viure juntes. Des de petita m'agrada un poema de Maria Antònia Salvà que es diu 'Rústica padrina' perquè em recorda a la meva. A na Margalida se li apareix al cementeri del Migjorn, en realitat és Llucmajor, el meu poble; cap a Tots Sants. Durant tres dies na Margalida, una dona forta, amb caràcter, i esotèrica que parla amb presències; es troba a la mare i ho conta a la seva filla, na Bet, una persona racional i escèptica, que creix amb els anys i les circumstàncies personals».

Dimarts que ve, 14 de novembre, a les 19.00 hores, a la Biblioteca Municipal del Molinar; Bel Mut acompanyada de Josep Manuel Vidal-Illanes i de la poeta Maria Victòria Secall tornaran a conversar sobre 'Trenant vides (Ma mare)'.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.