Setmanari d'informació local - 139 anys

Identificades les restes de Bartomeu Cabanellas i Joan Domingo entre les víctimes de la repressió al cementeri de Calvià

Les diferents anàlisis de les restes localitzades a les fosses de Calvià durant la intervenció duta a terme per l’equip tècnic d’Aranzadi l’octubre de 2018, emmarcada en el Pla de Fosses 2018-2019 aprovat per la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern, ha permès la identificació de dues noves víctimes. Es tracta de Bartomeu Cabanellas Botia i Joan Domingo Covas, les restes dels quals varen ser localitzades a la fossa comuna del cementeri de Calvià.

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc, la identificació de Bartomeu Cabanellas s’ha realitzat a través d’una mostra òssia de les restes que ha estat comparada amb una mostra d’ADN d’una familiar directa, donant com a resultat una identificació positiva. És la segona identificació del grup de Pollença assassinat i enterrat a Calvià l’1 d’octubre de 1936, ja que Josep Pont Cladera va ser identificat l’any 2022. La identificació de Joan Domingo ha estat possible per la compatibilitat de tota la informació de caràcter històric, arqueològic i antropològic del cas.

Cinc identificacions a Calvià

Les excavacions realitzades al Cementeri de Calvià pel Govern han permès recuperar un total de 10 víctimes.

Les restes de Bartomeu Cabanellas Botia i Joan Domingo Covas varen ser localitzades l’octubre de 2018 a partir dels treballs que va dur a terme l’equip tècnic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi. La seva identificació se suma a les de Josep Pont Cladera, Joan Ferrà Ferrà i Juana Baño Morales.

Fins avui, a les Illes Balears s’han identificat 59 víctimes de la repressió franquista, gràcies a les anàlisis d’ADN i a la realització d’estudis antropològics.

Bartomeu Cabanellas Botia

Era natural de Pollença i va ser director de la revista Adelante i regidor de l'Ajuntament de Pollença. Cabanellas va ser detengut i tret de la presó de Pollença i assassinat el 30 de setembre de 1936 al km 9 de la carretera de Palma a Andratx. Tenia trenta-tres anys i el seu cos va ser enterrat a la fossa comuna del cementeri de Calvià. Era fill de Josep Cabanellas i de Trinidad Botia. Estava casat amb Joana Aina Cabrer Mariano, no varen tenir fills.

Joan Domingo Covas

Era natural de Pollença i va ser mariner i president d'Esquerra Republicana Balear del Port de Pollença. Domingo va ser detengut i tret de la presó de Pollença i assassinat el 30 de setembre de 1936 al km 9 de la carretera de Palma a Andratx. El seu cos va ser enterrat a la fossa comuna del cementeri de Calvià. Joan Domingo Covas tenia 30 anys quan el varen matar. Era fill de Pere Josep Domingo i de Francesca Covas.

Ambdues famílies varen rebre el 29 d’octubre de 2021 el certificat de víctimes del franquisme que va lliurar el Govern a familiars de persones assassinades a les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.