Setmanari d'informació local - 139 anys

CCOO aposta per «un enfocament col·lectiu en el tractament de la salut mental escolar»

56327

El Govern ha anunciat una iniciativa per abordar la salut mental als centres educatius de les Illes. Segons ha revelat el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, es preveu la integració de psicòlegs en els centres escolars a partir del curs vinent. Aquesta mesura és part integral del Pla Interinstitucional de Salut Mental, l'elaboració del qual està en curs i es preveu que estigui finalitzat per a desembre.

La presència de psicòlegs en les plantilles de secundària se centrarà en la prevenció i la coordinació amb orientadors i altres professionals docents. La intenció és arribar a tots els centres educatius, una necessitat urgent reconeguda pel Govern, que subratlla l'increment alarmant de problemes de salut mental entre la població infantil i juvenil.

Les estadístiques diuen que prop de 50.000 persones a les Balears pateixen alguna patologia mental, amb més de 150.000 persones medicades, segons la presidenta Prohens. A més, l'any 2022 es varen registrar més d'un centenar de suïcidis, convertint-se en la principal causa de mort entre els joves.

En una reunió conjunta, que va comptar amb la participació de representants de Salut, Educació i Famílies i Afers Socials, es va destacar la necessitat d'un enfocament integral per abordar aquesta crisi de salut mental. Es preveu que més de 2.000 professionals estiguin involucrats en l'elaboració del Pla Interinstitucional de Salut Mental.

Des de la Federació d'Ensenyament del sindicat CCOO, es posa en dubte la idoneïtat d’aquesta iniciativa del Govern, encara que valoren positivament el seu compromís amb la salut mental a les escoles de les Illes Balears. «Consideram essencial garantir el benestar del personal docent i l’alumnat, però s’ha de fer des del model pedagògic i no clínic, millorant les plantilles dels equips d'orientació. Abans de fer aquestes declaracions o iniciatives haurien de fer consultes a la comunitat educativa», afirmen.

No obstant això, la FECCOO considera «crucial posar en relleu la urgència d'abordar la salut mental entre el professorat i el personal educatiu». Segons les dades de la FECCOO IB, el 40% dels professors pateixen ansietat, depressió o desesperació, «una xifra alarmant que s'ha agreujat en els darrers temps».

«Instam fermament el Govern a proporcionar el suport necessari a les comunitats autònomes per incorporar professionals als centres educatius i lluitar contra aquesta crisi. Consideram que es necessita un pla integral que contempli mesures preventives i efectives, així com recursos adequats per garantir el benestar emocional tant dels alumnes com dels docents», diuen.

A més, cal assenyalar que la malaltia mental afecta de manera desproporcionada a diferents sectors socials, especialment a aquells que treballen amb menors d’edat.

Des de CCOO conclouen: «Reconeixem l'esforç del Govern en aquesta direcció i instam a treballar colze a colze per implementar mesures efectives que abordin els problemes de salut mental a les escoles. Tot i que és un pas positiu cap a la millora del sistema educatiu i la protecció de la salut emocional dels nostres estudiants, és imprescindible que aquestes accions es consensuïn amb els docents i que aquests siguin incorporats activament en el procés».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.