Setmanari d'informació local - 139 anys

Les XIII Jornades d'Estudis Locals de Manacor abordaran el turisme i el patrimoni

56549

L’Ajuntament de Manacor convoca les XIII Jornades d’Estudis Locals amb el títol ‘Turisme i patrimoni a Manacor’, que tendran lloc els dies 20 i 21 de setembre al Museu d’Història de Manacor. L’activitat turística, les transformacions socials i culturals i el patrimoni material i immaterial esdevenen els principals camps d’estudi d’aquesta convocatòria.

El turisme té una incidència que afecta tots els aspectes que configuren la dinàmica social d’una comunitat. Estudiar el seu impacte és acostar-nos amb més rigor a les grans transformacions esdevingudes el segle XX a Manacor. El debat sobre el turisme, la seva gestió i el seu futur és més viu que mai i és un tema recurrent en els mitjans de comunicació.

L’activitat turística constitueix, com és sabut, l’eix central de la dinàmica econòmica de l’illa. El fenomen turístic aparegué i es desenvolupà durant el segle passat i la seva activitat provocà un impacte que fou, i encara és, determinant en la vida social i cultural de Manacor. La transformació del territori a partir de les noves construccions i els canvis derivats de la pèrdua de pes del sector primari va ser intensa i radical. El turisme ha canviat la fesomia del municipi, de les seves costes i dels seus paisatges. I també ha transformat els costums, ha canviat les mentalitats i ha creat noves dinàmiques econòmiques, sociolaborals i formatives. Per motius laborals, molts de residents han ampliat el coneixement d’idiomes, però sovint abandonen l’educació reglada.

Aquests canvis freqüentment han suposat pèrdues irreparables: patrimoni arquitectònic i arqueològic desaparegut, patrimoni lingüístic i toponímic substancialment alterat i patrimoni natural directament destruït. En aquest context, els nuclis costaners del municipi assoleixen un protagonisme destacat. És el cas de Porto Cristo, s’Illot, Cales de Mallorca, Cala Anguila, Cala Mendia o s’Estany d’en Mas.

Inscripcions

Per a participar com a ponents és obligatòria la inscripció mitjançant formulari electrònic, disponible a www.manacor.org/jornades-destudis-locals-de-manacor. El termini d’inscripció i de presentació dels resums de les comunicacions és fins dia 3 de maig de 2024. El termini de presentació del text definitiu de les comunicacions és dia 20 de setembre de 2024.

Les persones interessades en assistir a la lectura de les comunicacions es poden inscriure mitjançant www.enviumanacor.cat

Les Jornades van dirigides a investigadors, docents, estudiants i a totes les persones interessades en la temàtica local. El contingut de les comunicacions pot ser de qualsevol disciplina científica o humanística i ha de tenir com a objecte d’estudi un tema vinculat al terme municipal de Manacor. Les comunicacions s’han de presentar en català, han de ser inèdites i d’una extensió màxima de 15 folis DIN A4.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.