Setmanari d'informació local - 138 anys

La població jove manté el coneixement de l'eusquera a l'alça al País Basc

57963

El coneixement de l'eusquera va a l'alça al País Basc: un terç de la població és capaç de parlar-lo, una dada que suposa un augment del 12% respecte de fa 30 anys, segons dades del govern basc.

Segons explica el govern basc, la població jove ha estat decisiva en aquesta millora: El 70% de bascos d'entre 16 i 24 anys el parlen, quan a principis dels noranta eren només un 25%. No obstant això, encara queda molt de camí per recórrer perquè es generalitzi l'ús de la llengua al carrer.

TV3 ha visitat dos centres educatius on hi ha immersió lingüística en eusquera, un sistema que en els darrers anys s'ha generalitzat a escoles i instituts públics. La xarxa d'ikastoles va ser pionera en la normalització de l'eusquera a les aules del País Basc al principi de la democràcia.

El repte: augmentar-ne l'ús fora de les aules

A la ikastola d'Urretxu i Zumarraga, a l'interior de Guipúscoa, fa 50 anys que fan totes les assignatures (excepte el castellà i l'anglès) en la llengua pròpia del País Basc. I l'Institut Eskurtze, en un barri de classe treballadora de Bilbao, fundat com un centre amb totes les assignatures en castellà, va canviar el model lingüístic a la immersió en eusquera a petició de les famílies. Els centres educatius han detectat que els seus alumnes fan servir l'eusquera menys que abans fora de les aules.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.