Setmanari d'informació local - 138 anys

Tot el que sempre heu volgut saber sobre el català, explicat per Isidor Marí

Nova Editorial Moll actualitza en una nova edició, ampliada, l’estudi d’Isidor Marí Conèixer (i reconèixer) la llengua i la cultura catalanes, originàriament publicat en castellà el 1993, coincidint amb el seu 30é aniversari. Entre d’altres qüestions d’actualitat, Marí hi aborda els negacionismes lingüístics envers la unitat de la llengua, la seva consideració a l’àmbit de l’Estat espanyol, les polítiques educatives o el reconeixement del català a la Unió Europea.

'Conocer la llengua y la cultura catalanas', que fou el títol original de l’edició del 1993, es va plantejar com una obra destinada al públic castellanoparlant, per donar a conèixer l’idioma i la cultura de l’àmbit de parla catalana. Una tasca de la qual el mateix Marí reconeix la dificultat, pel desconeixement, els prejudicis i els interessos polítics que, encara avui, en llastren la visió des de l’exterior. El mateix text, successivament actualitzat, fou objecte de dues edicions en alemany, el 2003 i el 2016.

El primer llibre va ser editat per la Federació Llull i aquesta edició ha comptat amb el suport de l'Obra Cultural Balear.

El volum, publicat en la col·lecció Tomir, apareix en una nova edició, doble: en català amb un pròleg de Joan Veny, i en castellà amb un altre de Ramón d’Andrés. Al pròleg de l’edició catalana, Joan Veny qualifica Conèixer (i reconèixer) la llengua i la cultura catalanes de «llibre oportú, necessari, que passa revista històricament als avatars de la llengua catalana».

En només 284 pàgines, Isidor Marí, un dels noms rellevants de la sociolingüística catalana, ofereix una panoràmica amena i detallada sobre la formació, l’evolució històrica i la situació actual de la nostra comunitat lingüística i cultural. El volum en resumeix els orígens i la trajectòria històrica, la cultura que ha desenvolupat en els diferents vessants, l’ús social, les prohibicions i la seva recuperació, entre dificultats, en els diversos territoris, cada un amb les seves particularitats.

Joan Veny explica que «El nostre desig és que la seva lectura tombi apriorismes basats en un desconeixement dels fets històrics, els lectors tinguin una informació completa i objectiva sobre la realitat lingüística, i l’hostilitat manifestada per alguns sectors esdevingui comprensió».

Isidor Marí Mayans (Eivissa, 1948) es llicencià (1972) en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i va començar la seva carrera acadèmica com a professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de les Balears (1972-1980), on va dirigir el Departament de Llengua i Literatura Catalanes i va intervenir directament en la incorporació de la llengua catalana al sistema educatiu de les Illes Balears. Posteriorment, la seva activitat s'ha centrat en la sociolingüística i la planificació lingüística. L'any 2007 rep el Premi Lupa d'Or de l'Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana. Del 2010 al 2014 va ser president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia de la llengua catalana. És vicepresident de la Institució Francesc de B. Moll.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.