Setmanari d'informació local - 139 anys

La Plataforma contra els Megacreuers reclama participar en el procés de limitació del nombre de creuers a Palma

Arran de la notícia relativa a l’aprovació, per part de la Comissió de Turisme del Parlament, de la PNL proposada pel PSIB-PSOE per tal d'instar al Govern a reprendre contacte amb navilieres per a limitar el nombre d’arribada de creuers al port de Palma, la Plataforma contra els Megacreuers s’ha volgut pronunciar sobre l’assumpte.

Des de la Plataforma consideren que ja fa temps que s’ha sobrepassat la capacitat de càrrega de creueristes que Palma pot assumir i «és normal trobar-se situacions en què els carrers del centre es troben plens de turistes fins a un punt que es fa molt difícil l’ús de la ciutat per part dels seus residents». Aquests dies, comenten, són especialment freqüents quan arriben a coincidir dos, tres o fins i tot més creuers al port, com va passar el darrer dilluns, 6 de maig, en què fins a 5 creuers varen fer-hi escala al llarg del dia. La Plataforma també ha denunciat en nombroses ocasions com «una major presència d’aquests creuers està associada a una elevada concentració de contaminants a l’aire de la ciutat o com els grans volums d’aigua que aquests carreguen pot arribar a comprometre l’ús que fa la població resident d’aquest recurs».

L'acord firmat entre les navilieres, l’autoritat portuària i el Govern, que limita el nombre màxim de creuers coincidents al port de Palma, «ha resultat no ser suficient per regular l’arribada d’aquestes embarcacions i el seu impacte», considera la Plataforma. Per a exemplificar aquest punt, el nombre d’escales de creuers previstes per aquest any 2024 ha seguit augmentant fins arribar a les 506 escales, 19 més que l’any anterior, i es preveu que desembarquin a la ciutat al voltant de 2 milions i mig de passatgers.

En aquesta línia, i en vistes que l’any 2025 és el darrer de vigència de l’acord, la Plataforma contra els Megacreuers demana una limitació «més estricta» i proposa un màxim d'un creuer al port per dia i 4.000 passatgers de mitjana diària en còmput setmanal. «Aquesta limitació s’haurà de mantenir fins que es puguin realitzar els estudis d’impacte per part de professionals independents que les entitats de la Plataforma venen demanant des de fa anys», apunten. Aquesta mesura ja va ser proposada en un manifest llançat per la Plataforma, en el qual es va arribar a les 11.000 firmes de representants de la societat civil.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.