Setmanari d'informació local - 139 anys

Descobreixen a Banyalbufar l'avantpassat dels mamífers més antic del món

Autor: Henry Sutherland Sharpe©

Un equip internacional d’investigadors, liderat pel conservador Rafel Matamales del MUCBO, Museu Balear de Ciències Naturals, ha publicat a Nature Communications el descobriment d’un fòssil extraordinari a Banyalbufar: un teràpsid amb impressionants dents de sabre.

Aquest fòssil, de 270 milions d’anys, és el més antic d’aquest grup conegut al món i el primer trobat a la regió mediterrània. Els teràpsids són els avantpassats dels mamífers actuals, i aquest descobriment ens ajuda a entendre millor l’evolució de la vida a la Terra abans dels primers dinosaures.

«L’animal tenia l’aspecte d’un ca de mida mitjana, amb pell nua i posava ous, com els rèptils i aus actuals. Les seves dents de sabre i claus desproporcionats el converteixen en el depredador principal de l’ecosistema de l’època. Segons els investigadors, una de les seves possibles preses era el tramuntanasaure, un altre fòssil descrit pels mateixos científics el 2023», han explicat.

Fa 270 milions d’anys, Mallorca no era una illa. Formava part del supercontinent Pangea, situat en una zona equatorial amb un clima sec i àrid. Les restes es varen trobar en una antiga bassa on els animals acudien a beure durant les estacions més àrides.

Podeu veure els fòssils d’aquest increïble dents de sabre de Banyalbufar juntament amb una reconstrucció a mida real a la nova exposició temporal del MUCBO (Sóller).

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració d’investigadors d’arreu del món, incloent-hi institucions dels EUA, Alemanya i Catalunya, amb el suport del Consell de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.