L'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) atorga la seua Medalla d'Or a Joan Marí Muñoz 'Murenu', Isidor Marí Mayans i Victorí Planells Lavilla (excomponents del grup Uc) per la seva trajectòria musical i la tasca de recuperació i popularització de la música d'Eivissa i Formentera.
La cerimònia tendrà lloc el dijous 20 de març, a les 20 h, a l'auditori de Cas Serres. Les invitacions, fins a completar l'aforament, poden recollir-se a la seu de l'IEE (Via Púnica, 29) fins al dimarts dia 18.
L'acte estarà amenitzat per Miguel San Miguel (piano) i Laura Bonet (violí) que ens oferiran peces de música tradicional eivissenca (Anàrem a Sant Miquel, Bona nit Blanca Roseta, Jo tenc una enamorada i altres) i comptarà amb una sorpresa musical al final.
La Medalla d'Or és el màxim guardó de l'Institut d'Estudis Eivissencs. És un reconeixement a persones que, d'una manera o altra, han aportat un canvi a la societat pitiüsa que la fa millor. La primera Medalla d'Or es va lliurar, l'any 2020, als membres de la primera Comissió Executiva de l'Institut d'Estudis Eivissencs; que el 1970, i encara en ple franquisme, varen ressuscitar l'IEE després de deu anys d'inactivitat, tot donant-li un caire democràtic i compromès amb la llengua, la terra i la cultura de les nostres illes.
El segon reconeixement amb la Medalla d'Or de l'IEE va ser per a tota la gent que, primer el 1977 i després 1990, va aconseguir que ses Salines d'Eivissa i Formentera no es convertissin en una ciutat de vacances plena d'asfalt, canals navegables, ports esportius, apartaments i hotels. Gràcies a ells avui tenim el parc natural de ses Salines, un tresor natural que va estar a punt de perdrer-se sota el ciment i les ànsies especulatives.
Aquest tercer lliurament de la Medalla d'Or és per a Joan Marí Muñoz 'Murenu', Isidor Marí Mayans i Victorí Planells Lavilla. Ells, primer individualment i després amb el grup Uc, han aconseguit recuperar i popularitzar la música de les Pitiüses. Han aconseguit també elevar, fins a un grau molt alt, l'autoestima del poble eivissenc i formenterer per la seva música. «Podem assegurar, sense por a equivocar-nos, que sense ells el panorama musical pitiús seria ara diferent i pitjor», remarca l'IEE.
A més, assenyalen que Uc «ha esdevingut ja un mite, recuperant i popularitzant cançons que d’altra manera haurien caigut en l’oblit, donant-les a conèixer no només a Eivissa, sinó arreu dels territoris de parla catalana i més enllà. Ells han augmentat, indubtablement, l'autoestima musical i cultural de diverses generacions d'eivissencs i formenterers».
El seu llegat ha arribat, a més, molt més enllà de la seva època, i ara grups com Ressonadors, Imaràntia i altres han versionat les seves, ara ja nostres i de tots, cançons eivissenques.