La Plataforma per la Llengua ha celebrat que els panells lluminosos de diferents carreteres que gestiona el Consell de Mallorca incloguin a la fi, els topònims en català.
Des de l'entitat varen denunciar públicament la setmana passada que en les carreteres Dt.-1, Dt.-13 i Dt.-19 hi havia panells d'informació amb indicacions únicament en castellà i topònims amb formes no oficials i es varen posar en contacte amb la institució insular perquè ho corregís.
Una setmana després, la Plataforma ha celebrat l'agilitat amb la qual s'ha fet el canvi, a través de la Direcció General de Trànsit (DGT), però ha lamentat que hagi estat necessari denunciar-ho perquè la institució actuàs.
Perquè la situació no es torni a repetir, l'organització es vol reunir amb el director insular d'Infraestructures i Mobilitat, Rafel Gelabert.
Concretament, Plataforma per la Llengua va detectar que des de feia un parell de mesos en les carreteres Dt.-1, Dt.-13 i Dt.-19 hi havia panells lluminosos amb topònims com Paguera, Pil·larí, Aeroport i Port.
Aquest fet, han advertit, suposava un retrocés del català en la senyalització viària i una vulneració del marc legal que protegeix l'ús de la llengua catalana, pròpia de Balears, en l'àmbit institucional i públic.
Després de denunciar-ho, segons l'organització, el Consell va assenyalar que els panells els gestionava la DGT i va instar aquest organisme a rectificar-los i a complir amb la llei de normalització lingüística.
Per a l'entitat, la presència del català en exclusiva en la senyalització pública no sols és una obligació legal, sinó també una eina fonamental per a la cohesió social i la igualtat lingüística.
En aquest sentit, han remarcat que «un paisatge lingüístic normalitzat és el millor ambient per a l'aprenentatge del català per part dels nouvinguts». Al seu criteri, l'ús de topònims castellanitzats és especialment greu perquè atempta contra la història mateixa i la identitat de Mallorca.