ARCA ha alertat aquest dilluns sobre una planta de residus líquids que es vol autoritzar al port de Palma. «Seria un element de risc i també una agressió al patrimoni, ja que es vol posar sota el Castell de Sant Carles i a prop del far de Portopí», han explicat.
L'Autoritat Portuària de les Balears ha obert un concurs públic per a la construcció i explotació, en règim de concessió administrativa, d'una instal·lació de pretractament de residus líquids generats per vaixells i altres residus líquids assimilables.
La ubicació que ha triat l'APB és el moll de Sant Carles i aquest fet ha despertat les alarmes de l'entitat defensora del patrimoni. «Autoritat portuària en el plec de condicions reconeix que el material també pot procedir de fora de port i que són inflamables i perillosos», avisen.
ARCA ha presentat al·legacions amb els següents punts principals:
1. L'Autoritat Portuària no necessita una planta com aquesta dins d'una zona portuària tan sensible. A l'actualitat existeixen dues petites instal·lacions amb una capacitat molt inferior a la que es pretén aconseguir ara, però suficient per a la recepció i tractament dels residus líquids generats dins el port pels vaixells.
2. No s'ha de fomentar una activitat que pot ser contaminant i perillosa dins del port i a una zona que hauria d'estar protegida patrimonialment de qualsevol agressió. Pretendre crear una activitat industrial amb materials perillosos és inadequat i de gran transcendència per a tot l'entorn.
3. Ni és innòcua ni petita. Estam parlant d'una ocupació important i instal·lacions voluminoses. Amb gran quantitat de tancs i desplaçaments de camions cisterna amb residus perillosos. Ocupació: 3.389,40 m2. Alçada de 10 m. Edificabilitat de 28.245,00 m3. A més, una capacitat de tractament anual de 25.000 m3. Estam parlant de molts metres cúbics de residus líquids contaminants i perillosos. En resum, estam davant unes instal·lacions que necessiten la construcció d'uns grans dipòsits, amb una capacitat de 25.000 m3, per a la recepció, pretractament i enviament d'uns residus inflamables i contaminants, molts dels quals no es generaran dins el port; a un ambient considerat agressiu per la seva proximitat al mar, impactants visualment i a un lloc rodejat d'elements patrimonials, històrics i protegits.
4. En el seu dia ja férem al·legacions amb relació a l'activitat de reparació de grans vaixells que estarien coberts per una enorme quantitat de plàstic que, paisatgísticament destrossariaa una de les úniques zones del port que conserven un petit bosc i uns monuments que, en el cas de la Torre i el Far de Porto Pi, són de l'edat mitjana, al costat d'una ensenada històrica que al llarg dels anys es va destrossant paisatgística i patrimonialment.
Un gran polígon industrial
«Si ara afegim la construcció d'una parcel·la de 3.417,90 m3 amb aquesta indústria, ja completam el que seria un gran polígon industrial», avisa ARCA.
A més, assenyalen que el port de Palma «ha estat castigat des de fa anys per una ambició desmesurada i tot que es parli molt de relació Port Ciutat i recuperar espai per a la ciutadania, els fets estan demostrant just el contrari: que no es té en compte a la ciutadania ni al patrimoni històric».
ARCA ha demanat suspensió cautelar del concurs i adverteix de l'obligació d'informes i protecció del patrimoni de la ciutat de Palma i del seu port.