El Ple de l’Ajuntament de Manacor ha aprovat aquest dilluns 14 de juliol, la moció per a la declaració d’un Estatut Especial de Capitalitat de Manacor i la comarca de Llevant. La iniciativa té com a objectiu reconèixer el paper central de Manacor com a capital comarcal i compensar els sobrecosts que assumeix el municipi per la prestació de serveis supramunicipals.
El text aprovat insta el Parlament a tramitar i aprovar una llei específica que reconegui Manacor com a capital de la comarca de Llevant, a l’estil dels estatuts de capitalitat de Palma i Eivissa, i que creï un Fons de Capitalitat dotat inicialment amb 5 milions d’euros anuals. Aquest fons permetria finançar els serveis i equipaments que Manacor ofereix més enllà de l’àmbit estrictament municipal.
A més, la moció proposa:
• La creació d’un Consell de Capitalitat, amb representants del Govern, Consell de Mallorca i ajuntaments de la comarca, per coordinar polítiques públiques, definir prioritats d’inversió i avaluar l’impacte dels serveis supramunicipals.
• El reforç de la cohesió territorial amb projectes com l’extensió del tren fins a Cala Rajada i la millora de les connexions intermodals.
• La inversió en projectes d’adaptació climàtica, habitatge assequible i transició energètica, per garantir un desenvolupament sostenible i equilibrat a l’est de Mallorca.
Gestió de l'arbrat
El Ple també ha aprovat la moció per impulsar l’elaboració d’una ordenança reguladora de la gestió de l’arbrat i les espècies vegetals públiques del municipi de Manacor.
La nova normativa tendrà com a objectiu establir criteris professionals i consensuats per a: la selecció i plantació d’espècies adequades al clima mediterrani; la gestió de l’estat sanitari de l’arbrat i el control de plagues; la protecció, manteniment i planificació de les zones verdes urbanes, i assegurant el benestar ambiental i la seguretat ciutadana.
Reconeixement i posada en valor del sector de la dansa
El Ple ha aprovat també la moció per reconèixer i posar en valor el sector de la dansa a Manacor, que compta amb una dotzena d’acadèmies i entitats dedicades a l’ensenyament d’aquesta disciplina artística.
L’acord preveu assegurar a les acadèmies i entitats de dansa del municipi la possibilitat d’organitzar els seus espectacles de final de curs al Teatre o a l’Auditori de Manacor, evitant així que s’hagin de desplaçar a altres municipis per mostrar públicament la feina feta durant l’any.
Aquesta moció reconeix la importància de la dansa com a expressió cultural i el seu impacte en la vida educativa, social i cultural de la ciutadania.