La Catedral de Mallorca se sumarà a la commemoració del Centenari Gaudí 2026 amb activitats de difusió i divulgació de l’obra d’Antoni Gaudí a la Seu, així com accions per a preservar, investigar i documentar el patrimoni associat a l’arquitecte català a la Catedral.
El Congrés espanyol va aprovar la convalidació del Reial decret llei pel qual es declara el Centenari Gaudí 2026 com a Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic (AEIP).
La iniciativa considera la commemoració del centenari de la mort d'Antoni Gaudí com una fita d'interès col·lectiu, d'abast internacional i amb projecció cultural, científica i patrimonial per als pròxims tres anys (2025–2027). La celebració, segons el text aprovat, «serà una ocasió única per a posar en valor el llegat urbanístic i arquitectònic d'aquest artista».
Amb tal motiu, el Capítol de la Catedral ha aprovat tot un seguit d’accions dels departaments de Patrimoni, Gestió Cultural i l’Arxiu Capitular de Mallorca, entre les que es troben una exposició temporal dedicada a la intervenció de l’arquitecte català en l’edifici catedralici, activitats de dinamització, conferències o l’elaboració d’estudis tècnics i documentals per preservar, investigar i conservar el patrimoni associat a Gaudí a la Seu.
Aquestes accions es duen a terme en col·laboració amb la Càtedra Seu de Mallorca, de la Universitat de les Illes Balears, que també participarà en la commemoració del Centenari Gaudí 2026 amb diferents projectes. Tots es desenvoluparan fins l'any 2027.
La Catedral és una de les entitats que ha donat suport a aquesta declaració del Centenari Any Gaudí 2026, juntament amb altres edificis com la Nau Gaudí; la Sagrada Família; la Casa Vicens; els pavellons Güell; el Palau Güell; el Col·legi Santa Teresa; la Torre Bellesguard; el Park Güell; la Cripta de la Colònia Güell; el Primer Misteri de Glòria de Montserrat; la Porta de la Finca Miralles; la Casa Batlló; la Casa Milà (La Pedrera); el Museu Casa Botines Gaudí de Lleó; el Palau de Gaudí d’Astorga i el Capricho de Comillas (Cantàbria).