Setmanari d'informació local - 140 anys

Consumir oli d’oliva verge extra redueix el dolor menstrual

70545

Les dones amb endometriosi que fan una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra (OOVE) experimenten una millora del 14,3 % en el dolor menstrual (dismenorrea). Això ha revelat l’estudi clínic ENDO-DIET impulsat per l’Hospital Universitari Son Espases, l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, que ha presentat els primers resultats preliminars i el conveni de renovació del qual s’ha signat aquesta setmana.

A part d’això, més del 50 % de les participants del grup d’intervenció han informat d’una millora de la seva qualitat de vida superior al 20 %. També s’han observat millores en altres tipus de dolors, com el dolor pelvià crònic i el dolor en defecar (disquècia), així com una lleu reducció dels marcadors inflamatoris en sang. L'estudi es troba a dia d'avui en la darrera fase de reclutament de pacients i els resultats es confirmaran amb l'anàlisi definitiu una vegada finalitzat.

L’endometriosi és una malaltia ginecològica crònica que afecta aproximadament el 10 % de les dones en edat reproductiva. Es produeix quan el teixit semblant a l’endometri, que recobreix l’interior de l’úter, creix fora d’aquest, i això provoca inflamació, dolor intens i, en molts de casos, problemes de fertilitat. Malgrat la seva alta prevalença, el diagnòstic sovint es retarda i els tractaments actuals no sempre són efectius. Per això, l’estudi ENDO-DIET explora una via innovadora: el paper de l’alimentació, i en concret de l’oli d’oliva verge extra, com a possible eina terapèutica gràcies a les propietats antioxidants i antiinflamatòries que té.

Aquesta setmana s’ha renovat el conveni de col·laboració que dona suport a l’estudi, amb la signatura d’un acord nou entre el gerent de l’IdISBa, Carlos Enrique Herrero; la doctora Pia Español, de la Unitat de Ginecologia Benigna del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Son Espases, i el president del Consell Regulador de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol Serra. En aquesta ampliació, la DO Oli de Mallorca es compromet a aportar gratuïtament seixanta litres d’oli d’oliva verge extra envasats en garrafes de cinc litres per a l’ús exclusiu de les pacients que participen en l’estudi. El producte es lliurarà el gener de 2026 al Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases. El conveni tindrà una durada d’un any i preveu la difusió pública d’aquesta col·laboració en totes les comunicacions del projecte.

El projecte ENDO-DIET va néixer el desembre de 2022 amb la signatura d’un acord entre l’IdISBa i la DO Oli de Mallorca, que va aportar quatre-cents litres d’oli d’oliva verge extra per a la recerca. La iniciativa es va presentar públicament com una aposta pionera per estudiar com els antioxidants naturals de l’oli d’oliva podrien contribuir a reduir la inflamació i a millorar la qualitat de vida de les pacients. L’estudi es desenvolupa en col·laboració amb l’Hospital Universitari Son Espases i el Grup Multidisciplinari d’Oncologia Translacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i representa un exemple de sinergia entre ciència, salut i producte local.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.