Setmanari d'informació local - 140 anys

Inca ret homenatge a Gabriel Pieras i Salom amb la Medalla de la Ciutat

70559

El Teatre Principal d’Inca ha acollit l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat a Gabriel Pieras i Salom, en reconeixement de la seva trajectòria exemplar com a mestre, arxiver i cronista oficial d’Inca. L’acte s’ha dut a terme després que el ple municipal aprovàs per unanimitat, el passat mes de febrer, la concessió d’aquesta distinció honorífica.

La cerimònia s’ha iniciat amb les paraules de la regidora de Cultura, Alice Weber, qui ha destacat que «Gabriel Pieras és Inca. És la memòria viva de carrers, de noms, de rostres antics i de fets que, gràcies a ell, no han caigut en l’oblit». Weber ha remarcat que el guardonat ha estat «un sembrador de consciència i d’estima cap a la nostra ciutat», i que la Medalla «és una mostra d’agraïment profund, però també una abraçada col·lectiva».

Tot seguit, s’ha fet el lliurament oficial de la Medalla, moment en què el públic s’ha posat dret per a dedicar una càlida ovació al protagonista de la jornada. Després, Gabriel Pieras ha adreçat unes paraules d’agraïment i emoció, recordant els seus orígens, la seva vocació com a docent i la seva passió per preservar el patrimoni inquer.

El batle d’Inca, Virgilio Moreno, ha remarcat durant el seu discurs que «la Medalla que avui lliuram no és un premi, sinó un mirall. Reflecteix tot el que Gabriel Pieras ha donat a aquesta ciutat». Moreno ha subratllat també que Pieras «ha estat els ulls que han mirat el nostre passat, les mans que han protegit la nostra memòria i la veu que ho ha explicat als nostres fills i nets qui som».

L’acte ha comptat amb l'acompanyament musical de Maria Heim i Lorenzo Santamaría, que han interpretat peces emotives per tancar una vetlada que quedarà en la memòria de la capital del Raiguer.

Gabriel Pieras Salom va néixer a Inca l’any 1942. Durant més de 40 anys va exercir la docència com a mestre de primària i professor de Llengua Catalana al Col·legi Beat Ramon Llull d’Inca. És autor d’una extensa obra escrita sobre la història, el patrimoni i la cultura d’Inca. Gràcies a la seva tasca en el món de la història, ha rescatat de l’oblit gran part del passat inquer i l’ha donat a conèixer d’una forma activa amb la publicació d’un gran nombre d’obres escrites, i també a partir dels mitjans de comunicació.

Des de 1986 és cronista oficial de la ciutat d’Inca i enguany, després de la serva renúncia, va ser nomenat cronista honorífic. També va ser nomenat arxiver honorífic de la ciutat. Va estar al capdavant de l’Arxiu Històric Municipal entre 1983 i 2019 treballant i ajudant investigadors d’arreu de Mallorca. També va ser responsable de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria la Major entre 1978 i 2015.

Així mateix, l’Ajuntament d’Inca li va atorgar el Premi d’Honor Dijous Bo. Ha participat des de 1994 de forma ininterrompuda a les Jornades d’Estudis Locals d’Inca i també n’és membre de la Comissió Científica. Ha participat en diversos congressos i jornades sobre temàtica històrica arreu de Mallorca i de l’Estat espanyol a partir de la Real Asociación de Cronistas Oficiales de España, de la qual és membre actiu.

D’altra banda, ha publicat més de 3.000 articles divulgatius referits a Inca en el setmanari Dijous des de 1975 fins a 2020. També ha col·laborat, sense interrupció, en els programes de festes patronals d’Inca i del Dijous Bo (des de 1969), amb la publicació de més d’un centenar d’estudis referits a la història d’Inca. A més, ha col·laborat amb altres mitjans de comunicació.

No només ha publicat llibres, articles i col·laboracions a mitjans de comunicació escrits, sinó que ha participat a multitud de conferències i xerrades a les entitats culturals d’Inca i ha donat a conèixer a la ciutadania el ric patrimoni històric i cultural de la ciutat a partir de visites guiades obertes a tothom.

Tot aquest bagatge fa de Gabriel Pieras Salom una figura cabdal durant els darrers 60 anys en el municipi d’Inca dins el camp de l’estudi del passat, en relació amb la seva divulgació tant des del format més acadèmic com des del vessant més popular i proper a tota la ciutadania.

Així doncs, amb aquest homenatge, l’Ajuntament d’Inca reconeix no només una trajectòria professional impecable, sinó també una vida dedicada a estimar, entendre i explicar Inca des de la passió, el rigor i la generositat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.